Parisul anilor nebuni

Mihai Pricopoaia
Mihai Pricopoaia 05 Septembrie, 2018
1171

Poate că mai sunt nostalgic dupa anii studenției la istorie așa că, deși ceea ce îmi trece prin mâini sunt mai mult cărți de popularizare, mai răsfoiesc aceste cărți și de unele mă simt atras (așa cum a fost și cazul cărții Miezul de la Pera Place). De această dată cartea istorică care m-a fascinat vine de la editura Corint și se numește Parisul anilor nebuni. Cu un bagaj de informații impresionant și cu un scris accesibil oricui, Mary McAuliff ne introduce în zbuciumatul „deceniu nebun”, anii `20 ai Parisului.

După terminarea „Marelui Război”, societatea franceză, săturată de ororile conflictului și plângându-și victimele, încearcă să se revitalizeze. Și, cum bine punctează autoarea, acest lucru se putea realiza prin intermediul modelelor culturale și politice ale vremii. Astfel, parcurgând paginile acestei cărți vom putea aștepta cu sufletul la gură deciziile Conferinței de Pace de după război, revizita galeriile cu expozițiile lui Picasso, Renoir sau cu fotografiile lui Man Ray, călători cu mașinile mărcilor Citroen și Renault spre barurile pariziene de unde se aude încontinuu „noua muzică”, jazz-ul, dansând alături de Josephine Baker sau Kiki de Montparnasse și răcorindu-ne cu cocktail-uri, putem admira casele și vilele în stilul Le Corbusier pe ritm de Gershwin sau Camile Saint-Sains, să ne înghesuim în librării (poate cea mai fermecătoare fiind cea a Sylviei Beach) pentru a citi primele ediții ale cărților lui Proust și Joyce, să vizionăm filmele lui Jean Cocteau și ale lui Jean-Pierre Renoira, să comentăm împreună cu ziarele vremii ascensiunea comunismului și a fascismului în Europa și, nu în ultimul rând, să rămânem în pas cu moda impusă de Coco Chanel.

Ca într-un adevărat creuzet, Parisul anilor `20 a impresionat prin multitudinea naționalităților și a stilurilor culturale care au prins avânt aici, cartea fiind un deliciu pentru orice pasionat de istorie dar și pentru oricine caută o lectură ușoară, dar plină de informații.

Parisul anilor nebuni
Parisul anilor nebuni
Mary McAuliffe
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram