TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Paradisurile artificiale
Paradisurile artificiale Paradisurile artificiale
Charles Baudelaire

Alături de „Florile răului”, „Paradisurile artificiale” reprezintă cea mai importantă lucrare din opera lui Charles Baudelaire. Și aceasta deoarece cele două sunt aproape „opere în oglindă” și doar puse la un loc, descriu pe de-antregul atmosfera vieții și epocii marelui scriitor francez, cel ce a pus bazele simbolismului în literatura universală. 

În „Paradisurile artificiale”, Baudelaire descrie, practic, cadrul exterior ce duce la realizarea unei opere de artă, procesul prin care trupul, sufletul și spiritul artistului sunt pregătite pentru a da lumii noi și noi prilejuri de extaz artistic, eliberator. Căci pentru a produce acea artă generatoare de katharsis, artistul însuși trebuie să ajungă la starea de katharsis. Iar consumul de vin, opiu și alte droguri, administrate în doze optime, favorizează atingerea acelei stări de binecuvântată beatitudine. Cu toate acestea, el nu aduce nici pe departe vreo odă de slavă consumului de narcotice sau alte substanțe generatoare de inspirație creatoare. Ba mai mult, are grijă să atragă atenția asupra riscului pe care îl comportă administrarea acestora fără discernământ și mai ales de către persoane ce nu au organ pentru artă. 

Este, am putea spune, mai degrabă un îndreptar de utilizare a acestor substanțe, considerate a fi „combustibil spiritual” pentru artiști, dar care pot fi poarta spre decădere pentru cei neinițiați corespunzător. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Manualul întâmplărilor Manualul întîmplărilor Manualul întîmplărilor Ştefan Agopian
Despre epoca fanariotă s-au scris poate sute de cărți, atât cu caracter istoric,...
Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
„Tot spațiul dintre gândurile mele, reprezintă volumul de debut al...
Marea despărțire Marea despărţire Marea despărţire Clive Staples Lewis
C.S. Lewis, cunoscut îndeosebi pentru seria de cărți pentru copii...
Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud Răzvan Petrescu
Multă vreme am considerat că cea mai bună cronică negativă pe care i-o poți face...
500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață Elise De Rijck
Recunosc, nu am avut niciodată o listă cu lucrurile pe care să vreau să le realizez...