TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Paradisurile artificiale
Paradisurile artificiale Paradisurile artificiale
Charles Baudelaire

Alături de „Florile răului”, „Paradisurile artificiale” reprezintă cea mai importantă lucrare din opera lui Charles Baudelaire. Și aceasta deoarece cele două sunt aproape „opere în oglindă” și doar puse la un loc, descriu pe de-antregul atmosfera vieții și epocii marelui scriitor francez, cel ce a pus bazele simbolismului în literatura universală. 

În „Paradisurile artificiale”, Baudelaire descrie, practic, cadrul exterior ce duce la realizarea unei opere de artă, procesul prin care trupul, sufletul și spiritul artistului sunt pregătite pentru a da lumii noi și noi prilejuri de extaz artistic, eliberator. Căci pentru a produce acea artă generatoare de katharsis, artistul însuși trebuie să ajungă la starea de katharsis. Iar consumul de vin, opiu și alte droguri, administrate în doze optime, favorizează atingerea acelei stări de binecuvântată beatitudine. Cu toate acestea, el nu aduce nici pe departe vreo odă de slavă consumului de narcotice sau alte substanțe generatoare de inspirație creatoare. Ba mai mult, are grijă să atragă atenția asupra riscului pe care îl comportă administrarea acestora fără discernământ și mai ales de către persoane ce nu au organ pentru artă. 

Este, am putea spune, mai degrabă un îndreptar de utilizare a acestor substanțe, considerate a fi „combustibil spiritual” pentru artiști, dar care pot fi poarta spre decădere pentru cei neinițiați corespunzător. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

2 metri lătrați 2 metri lătrați 2 metri lătrați Justin Baroncea
2 metri lătrați vă prezintă o zi obișnuită din viața a doi câini cu...
Atlas Obscura Atlas Obscura Atlas Obscura Joshua Foer
A călători înseamnă a cunoaște, dar și mai mult, a fi uimit de ceea ce...
Dicționar de idei primite de-a gata Dicţionar de idei primite de-a gata Dicţionar de idei primite de-a gata Gustave Flaubert
Majoritatea scriitorilor este obsedată de o anumită idee, de un anumit persoanaj, de o...
Evocări Bisericești Evocări bisericeşti Evocări bisericeşti Dan Chiachir
Se știe dintotdeauna că Biserica și-a demonstrat forța umană și mai ales...
Superman vs. Salinger Superman vs. Salinger Superman vs. Salinger Andrei Mocuţa
Credeați că Marvel sau DC Comics sunt cei mai tari producători de super-eroi...