TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Panama Papers

Panama Papers este povestea din spatele articolelor care au zguduit recent lumea cu privire la averile ascunse ale unor politicieni, criminali sau persoane puternice cu interese militare extrem de periculoase.
Frații Obermayer (așa sunt alintați în redacție, nefiind deloc rude) au fost contactați de un oarecare John Doe care le-a furnizat cea mai mare cantitate de informații secrete ce s-au scurs vreodată. Informațiile oferă detalii legate de operațiunile financiare pe care firma de avocatură Mossack și Fonseca le oferă unor oameni  precum Putin sau diferiți conducători militari din Orientul Mijlociu ajutându-i astfel să-și finanțeze afacerile, partidele sau mișcările de gherilă cu bani care nu se pot urmări și care pot dispărea foarte ușor în conturi secrete pentru a fi utilizați ulteriori de către beneficiari al căror nume nu s-ar fi cunoscut vreodată dacă nu ar fi existat un John Doe și jurnaliștii Obermayer.
Cartea se citește ca un thriller, așa a și fost construită, investigația jurnaliștilor fiind redată de parcă ar fi un adevărat film de aventuri.
Întrebările care se ridică din praful împrăștiat de milioanele de documente vărsate în serverele celor doi jurnaliști de către John Doe sunt dintre cele mai interesante: George Soros, recunoscutul miliardar cu o moralitate îndoielnică, este cel care finanțează organizația de jurnalism de investigație din America care-i ajută pe cei doi germani să verifice cantitatea imensă de informație și să-i pună în legătură cu alți jurnaliști de pe întreg globul care vor scrie despre personalitățile din țara lor și care au apelat la serviciile celor de la Mossack și Fonseca. Oare Soros chiar este total dezinteresat de cea mai mare scurgere de informație care poate lovi decisiv în dușmanii lui, oferindu-i astfel o pârghie extraordinară pentru absolut orice mișcare pe care ar vrea să o facă la un moment dat? De ce lipsesc corporațiile americane?
Cert este că Panama Papers este o investigație jurnalistică de o anvergură fără precedent care, pentru binele psihicului oamenilor normali, trebuie citită și păstrată în bibliotecă. Nu știu de ce am impresia că această carte s-ar putea să devină ori o nouă Carte a Înțelepților Sionilor ori un manual de revoluționar pentru mișcări clandestine precum Anonymous.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Cazemata Cazemata Cazemata Tudor Ganea
Cazemata este un roman de debut impresionant, surprinzător ca realizare prin modul...
O sută de rochii O sută de rochii O sută de rochii Eleanor Estes
Wanda Petronski vine în fiecare zi cu o rochie albastră spălăcită, iar colegii...
George şi miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament Roald Dahl
Roald Dahl poate fi amuzant, caraghios, plin de idei năstruşnice şi inteligente,...
Copacul minciunilor Copacul minciunilor Copacul minciunilor Frances Hardinge
    Nu ştiu ce e mai important la Copacul minciunilor, care dintre ideile,...
Dă mai departe Dă mai departe Dă mai departe Catherine Ryan Hyde
Dă mai departe este un bun exerciţiu pedagogic. În fapt, la finalul cărţii...