Pacienta tăcută

Andrei Pârva
Andrei Pârva 11 Iunie, 2019
1193

„Pacienta tăcută” este romanul de debut al scriitorului Alex Michaelides și ne prezintă povestea Aliciei Berenson, o tânără pictoriță care și-a ucis soțul, trăgându-i cinci gloanțe în cap, aparent fără motiv. Din acel moment, aceasta nu a mai scos niciun cuvânt, iar imediat după ce a fost arestată la domiciliu, Alicia a pictat un tablou pe care l-a intitulat Alcesta. Așadar, povestea Aliciei Berenson are la bază mitul Alcestei, o piesă tragică din literatura greacă, scrisă de Euripide. Alcesta era soția regelui tesalian Admetos, care fusese condamnat la moarte. Acestuia i s-a oferit grațierea dacă altcineva se oferea să moară în locul lui. Singura persoană care s-a oferit a fost soția lui, Alcesta. Ea a fost adusă înapoi din împărăția lui Hades de către Hercule, care a coborât în Infern după ea. După ce s-a întors la soțul ei, Alcesta a rămas tăcută pentru tot restul vieții ei. Vă veți întreba care este legătura cu Alicia. La prima vedere, singura legătura a Alcestei cu Alicia este că rămân amândouă tăcute, însă la finalul cărții veți descoperi și alte legături. 

Imediat după crimă, cazul Aliciei a stârnit un foarte mare interes, iar când tabloul Alcesta a fost expus, erau foarte mulți doritori să-l vadă. Însă, deoarece Alicia a rămas tăcută și a fost închisă într-un spital de psihiatrie de maximă siguranță, interesul pentru ea a scăzut foarte mult. Totuși, mai erau câteva persoane interesate de ea, iar printre acestea se numără și psihoterapeutul Theo Faber, care era obsedat de cazul ei, transferându-se de la un alt spital doar pentru a se ocupa de cazul Aliciei. Acesta încearcă să afle cât mai multe lucruri despre trecutul Aliciei și ia legătura, fără ca șeful său sau angajații sanatoriului să știe, cu câteva persoane apropiate Aliciei, precum vărul ei, Paul, cumnatul ei, Max, sau bărbatul care o ajuta să-și expună tablourile. De la aceștia, Theo Faber află foarte multe lucruri interesante despre trecutul Aliciei, lucruri ce îl ajută să o facă pe Alicia să vorbească, în cele din urmă. Totuși, Alicia nu îi spune adevărul lui Theo despre ceea ce s-a întâmplat în seara în care aceasta și-a ucis soțul. 

Mai trebuie precizat faptul că Theo Faber avea unele probleme în relația de cuplu, aflând că soția sa, Kathy, îl înșală. Totuși, Theo era un tip ciudat, iar interesul pentru Alicia nu era unul sănătos, ci din contră, pare să fi dezvoltat un soi de obsesie bolnăvicioasă pentru „pacienta tăcută”. Dacă doriți să aflați ce stă la baza obsesiei sale și care este legătura dintre Theo, Alicia, Gabriel, soțul Aliciei și Kathy, soția lui Theo vă recomand să citiți acest thriller ce vă va ține cu siguranță cu sufletul la gură.

Pacienta tăcută
Pacienta tăcută
Alex Michaelides
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram