TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Oscar și Tanti Roz
Oscar şi Tanti Roz Oscar şi Tanti Roz
Eric-Emmanuel Schmitt

Oscar și Tanti Roz este una dintre acele cărți cu copii-adulți, copii maturizați înainte de vreme, din cauza suferințelor fizice, psihice sau emoționale. Oscar suferă de leucemie și își petrece ultima parte a vieții în spital. Părinții par depășiți de situație și îl vizitează destul de rar. Tanti Roz, o asistentă trecută de prima tinerețe, este cea care îi alină zi de zi suferința, discutând cu el câte în lună și stele, și chiar dincolo de stele. Tanti Roz este cea care îi face lui Oscar cunoștință cu Dumnezeu și îl sfătuiește pe acesta să îi scrie Atotputernicului.

Nu voi mai spune nimic despre conținutul poveștii. Vă voi reda doar două fragmente: „- Tanti Roz, am impresia că în Dicţionarul medical nu se găsesc decât probleme particulare, pe care le-ar putea avea câte un om. Nimic din ceea ce interesează pe toată lumea: viaţa, moartea, credinţa, Dumnezeu,/ - Poate ar trebui să cauţi un Dicţionar de filosofie, Oscar. Dar oricum, chiar dacă acolo ai găsi ce cauţi, tot s-ar putea să fii dezamăgit. Pentru fiecare noţiune există mai multe răspunsuri, foarte diferite. - Cum vine asta? - Cele mai interesante întrebări rămân întrebări. Şi conţin în ele un mister. La fiecare răspuns trebuie să adaugi un „poate". Numai întrebările fără interes au răspunsuri definitive. - Vrei să spui că pentru problema „Viaţă" nu există soluţie?
- Vreau să spun că pentru problema „Viaţă" există mai multe soluţii, deci nici una. - După părerea mea, Tanti Roz, singura soluţie pentru viaţă e să trăieşti". „M-am prins că veniseşi. Şi că-mi explicai secretul tău: priveşte lumea în fiecare zi de parcă ai privi-o prima dată. Şi-atunci, ţi-am urmat cuminte sfatul. Pentru prima dată. Contemplam lumina, culorile, copacii, păsările, animalele. Simţeam cum aerul îmi umple nările şi mă ajută să respir. Auzeam vocile care răsunau pe coridor ca-n turla unei catedrale. Simţeam că trăiesc. Şi mă înfioram de bucurie. De fericrea de a exista. Minunat. Îţi mulţumesc, Doamne-Doamne, c-ai făcut asta pentru mine. Mi se părea că mă ţii de mână şi că mă duci în miezul misterului, ca să-l contemplu. Îţi mulţumesc".

Așadar, o lectură de suflet, o lectură ce inevitabil ne va face măcar pentru un timp mai buni, mai atenți la cei din jur, mai angajat în slujba vieții.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Calea spre Dumnezeu Calea către Dumnezeu Calea spre Dumnezeu Gandhi Mahatma
Marele dramaturg Eugene Ionesco are, la vârsta senectuții, o revelație...
Cexina Catapuxina Cexina Catapuxina Cexina Catapuxina Matei Florian
Un bărbat cu o barbă kilometrică și lupă, studiind lăcuste și furnici; o...
Confesiunile leoaicei Confesiunile leoaicei Confesiunile leoaicei Mia Couto
Mia Couto este un autor de limbă portugheză, născut în Mozambic, în 1955....
Împreună este mai bine Împreună este mai bine Împreună este mai bine Simon Sinek
Toți marii oameni de spirit ai lumii, de la fondatorii de religii, până la...
Melciclopedia. Povestea Melcului Prinț Melciclopedia. Povestea Melcului Prinț. Melciclopedia. Povestea Melcului Prinț. Iulian Tănase
Noua carte a lui Iulian Tănase începe ca un remake după clasica poveste a Micului...