Oscar și Tanti Roz

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 11 Aprilie, 2016
1982

Oscar și Tanti Roz este una dintre acele cărți cu copii-adulți, copii maturizați înainte de vreme, din cauza suferințelor fizice, psihice sau emoționale. Oscar suferă de leucemie și își petrece ultima parte a vieții în spital. Părinții par depășiți de situație și îl vizitează destul de rar. Tanti Roz, o asistentă trecută de prima tinerețe, este cea care îi alină zi de zi suferința, discutând cu el câte în lună și stele, și chiar dincolo de stele. Tanti Roz este cea care îi face lui Oscar cunoștință cu Dumnezeu și îl sfătuiește pe acesta să îi scrie Atotputernicului.

Nu voi mai spune nimic despre conținutul poveștii. Vă voi reda doar două fragmente: „- Tanti Roz, am impresia că în Dicţionarul medical nu se găsesc decât probleme particulare, pe care le-ar putea avea câte un om. Nimic din ceea ce interesează pe toată lumea: viaţa, moartea, credinţa, Dumnezeu,/ - Poate ar trebui să cauţi un Dicţionar de filosofie, Oscar. Dar oricum, chiar dacă acolo ai găsi ce cauţi, tot s-ar putea să fii dezamăgit. Pentru fiecare noţiune există mai multe răspunsuri, foarte diferite. - Cum vine asta? - Cele mai interesante întrebări rămân întrebări. Şi conţin în ele un mister. La fiecare răspuns trebuie să adaugi un „poate". Numai întrebările fără interes au răspunsuri definitive. - Vrei să spui că pentru problema „Viaţă" nu există soluţie?
- Vreau să spun că pentru problema „Viaţă" există mai multe soluţii, deci nici una. - După părerea mea, Tanti Roz, singura soluţie pentru viaţă e să trăieşti". „M-am prins că veniseşi. Şi că-mi explicai secretul tău: priveşte lumea în fiecare zi de parcă ai privi-o prima dată. Şi-atunci, ţi-am urmat cuminte sfatul. Pentru prima dată. Contemplam lumina, culorile, copacii, păsările, animalele. Simţeam cum aerul îmi umple nările şi mă ajută să respir. Auzeam vocile care răsunau pe coridor ca-n turla unei catedrale. Simţeam că trăiesc. Şi mă înfioram de bucurie. De fericrea de a exista. Minunat. Îţi mulţumesc, Doamne-Doamne, c-ai făcut asta pentru mine. Mi se părea că mă ţii de mână şi că mă duci în miezul misterului, ca să-l contemplu. Îţi mulţumesc".

Așadar, o lectură de suflet, o lectură ce inevitabil ne va face măcar pentru un timp mai buni, mai atenți la cei din jur, mai angajat în slujba vieții.

Oscar şi Tanti Roz
Oscar şi Tanti Roz
Eric-Emmanuel Schmitt
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram