TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Orașul și stelele
Oraşul şi stelele Oraşul şi stelele
Arthur C. Clarke

Alvin se naște în cetatea eternă a Diasparului ca unul dintre puținii oameni originali, spre deosebire de concetățenii lui, replicați artificial de mii de ani de către creierul electronic care menține întreaga structură a orașului. Nesatisfăcut de imobilitatea izolată a lumii proprii, el se decide să depășească barierele mentale care îi rețin pe diasparieni în interiorul zidurilor. Ajuns în exterior, Alvin descoperă că toate credințele diasparienilor cu privire la trecut și lumea exterioară cetății sunt eronate, ficționale, construcții imaginare menite, ca tot restul lucrurilor din orașul nepieritor, să evite orice fluctuații și influențe distrugătoare.

Orașul și stelele reia o temă care mi se pare pregnantă în literatura autorului, anume strania legătură care se naște între om și necunoscut. Și chiar dacă s-ar putea spune că, de cele mai multe ori, omul din romanele lui Clarke privește mai cu seamă spre cer, țin să atrag atenția asupra faptului că narațiunea se concentrează pe primul termen al ecuației, umanul fiind locul primar de unde orice călătorie începe și în care orice spaimă se naște. Iar spaimele cu care se confruntă populația Diasparului și a Lys-ului țin mai degraba de interacțiune și cunoaștere a “celuilalt”, chiar dacă vorbim despre o altă cetate, o altă rasă sau o altă formă de existență.

Acest roman vorbește nu numai despre nevoia omului de a explora și a înțelege lumea în care trăiește, ci mai ales despre momentul în care, privind la resturile lumilor trecute, ale stelelor moarte sau ale planetelor părăsite, are loc o reîntoarcere și o reevaluare a propriei lumi.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Furnica electrică Furnica electrică Furnica electrică Philip K. Dick
Sunt convinsă că, cel puțin despre una din cele nouă povestiri adăpostite de volumul...
Dr. Bloodmoney Dr.  Bloodmoney Dr. Bloodmoney Philip K. Dick
Dr. Bloodmoney e, cu siguranță, cel mai hipnotic roman de Philip K. Dick pe care...
Sfîrșitul copilăriei Sfârşitul copilăriei Sfârşitul copilăriei Arthur C. Clarke
Ce-ar fi dacă, în sfîrșit, vecinii stelari pe care unii își doresc...
Tot ce nu ți-am spus Tot ce nu ţi-am spus Tot ce nu ţi-am spus Celeste Ng
Nu vreau să stric plăcerea lecturii nimănui cu această recenzie, așa că mă voi...
Kraken Kraken Kraken China Miéville
Lui Miéville îi plac la nebunie poveștile cu eroi negativi, personaje...