TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Orașul scărilor
Oraşul scărilor Oraşul scărilor
Robert Jackson Bennet

Într-o lume în care fosta colonie insulară a reușit să se revolte și să cucerească continentul, spațiul sacru în care odinioară zeii pășeau printre oameni, judecau, pedepseau, dar mai ales conduceau lumea și o modificau după bunul lor plac, nimic nu mai e la fel. Zeii sunt morți și foștii scalvi, imperiul saypurian, domină lumea economic și militar. Rețeau imperiului de spioni și diplomați este imensă și principalul scop e cel de a proteja situația politică actuală și a împiedica populația imperiului în a afla și cerceta trecutul. În imperiu vestigiile trecutului sunt cenzurate, interzise. Nu ai voie să pomenești numele zeilor, să te închini lor, nu ai voie să pomenești obiectele divine, simbolurile sau istoria scrisă. Totul e interzis de către saypurieni de frica aflării unui adevăr care nu e pe placul politicii actuale.

În această lume decăzută, un istoric trimis să afle secretele trecutului este asasinat în Bulikov, capitala continentului. Pe urmele sale sosește Shara Thivani, aparent atașat cultural, însă în fapt unul dintre cei mai buni spioni saypurieni, cu un trecut tumultuos, cu multe legături de familie cu eroii vechi ai saypurienilor, dar mai ales un discipol al lui Efrem Pangyui, istoricul asasinat. Investigația e dificilă și urmărește îndeaproape pașii profesorului, cercetările sale și nimic bun nu poate ieși din asta. Căci sunt multe depozite ascunse cu obiecte divine din timpul zeilor și nici zeii nu par să fie chiar așa morți cum se crede.

Robert Jackson Bennett scrie un roman fantasy excelent, pornind de la o intrigă polițistă. O lume în care zeii încă au un rol viu și oamenii pot lupta contra lor. Un fantasy similar poate celui imaginat de N.K. Jemisin în Cele o sută de mii de regate, însă mult mai matur, mai bine construit și, în cele din urmă, mult mai credibil. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Zgomotul timpului Zgomotul timpului Zgomotul timpului Julian Barnes
Deși are succes și e considerat unul dintre compozitorii de viitor, Șostakovici...
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Când muritorii dorm e unul dintre volumele de proză scurtă publicate postum,...
Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre...
Zece decembrie Zece Decembrie Zece Decembrie George Saunders
Devenit unul dintre autorii vedetă ai publicului american în ultimul deceniu,...