TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Omul pictat

Citisem foarte multe recenzii pozitive la seria Demon a lui Peter V. Brett, așa că publicarea primului volum la Nemira nu putea fi decât o veste bună. Am citit romanul, repede, relaxat, deși sunt multe scene violente și acum, la ceva timp după ce l-am terminat, pot spune că e o serie care propune o lume fantasy mai mult decât atrăgătoare. Sunt unele lucruri care mă enervează la scriitura lui Brett, mici detalii sau evenimente în roman, la final însă balanța înclină în favoarea scriitorului și a ideilor sale.

Ne aflăm într-o lume medievală, în plin război împotriva demonilor care ies noapte de noapte din măruntaiele pământului pentru a ucide orice ființă vie pe care o prind. Și demonii (de foc, apă, pământ, nisip, aer) rareori pot fi înfrânți în luptă directă. Omenirea a găsit alte metode de a se apăra – glife magice, care acoperă zidurile caselor, zidurile orașelor, scuturile militarilor, glife care construiesc bariere invizibile în calea monștrilor. Textele vechi povestesc despre un trecut de aur în care omenirea lupta în războaie glorioase împotriva demonilor (lumea le spune miezingi pentru că ies din miezul pământului), războaie în care omenirea a învins. Însă acum nimeni nu mai știe să creeze armuri și arme potrivite pentru a străpunge pielea groasă a creaturilor sau pentru a apăra trupurile firave ale oamenilor în fața focului ucigaș pe care îl scuipă miezingii.

În lumea asta fără scăpare întâlnim 3 personaje care vor deveni cele trei fire narative principale ale romanului. Arlen, care fuge de-acasă furios pe tatăl său, un om corect însă laș, din cauză căruia murise mama lui Arlen, ucisă de demoni, Leesha, fiica unei mame dure, perverse și nemiloase care o promite de nevastă unui tăietor de lemne, cel mai dur, puternic, dar și mai puțin inteligent dintre tinerii satului și Rojer, un tânăr care asistă neputincios la masacrarea propriei familii, salvat în ultimul moment de Arrick – un saltimbanc simpatic, însă deseori ghinionist.

Trei personaje principale, prin urmare, și trei meserii pe care le vor urma și care leagă destinul acestui ținut. Arlen se pricepe la desenarea glifelor, va deveni un glifar priceput, însă e atras de meseria de mesager, o meserie periculoasă, care promite faimă, bani, însă și o moarte cruntă, aproape sigură în cazul mesagerilor. Leesha, prinsă între intrigile mamei și prostia brutală a soțului „amanetat” își găsește refugiul în meseria de vindecătoare și culegătoare de ierburi, meserie echivalentă unui vraci în satele sărace și slab apărate în fața demonilor. Rojer devine, inevitabil, jongler, câștigînd bani alături de Arrick și sperând tot timpul la succesul promis marilor saltimbanci.

Destinul însă e o cale vicleană și deseori întortocheată, așa că cele trei personaje trec prin nenumărate peripeții, deseori tragice și nemiloase. Unul dintre cei trei însă e destinat să devină omul pictat, luptător de legendă, călător singuratic prin deșertul ucigător, singurul om capabil să înfrunte demonii însetați după sânge proaspăt. Care dintre ei are curajul, dar și forța necesară, veți descoperi singuri citind acest prin volum. Brett nu plictisește și nici nu are răbdare ca mulți alți scriitori de fantasy. Așa că trebuie să vă așteptați la pagini de luptă bine descrise, la răsturnări de situație și multe, multe obstacole care tot apar necontenit în calea celor trei eroi. O lume bine conturată în care voi reveni cu siguranță.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre...
Zece decembrie Zece Decembrie Zece Decembrie George Saunders
Devenit unul dintre autorii vedetă ai publicului american în ultimul deceniu,...
Disparitia lui Adele Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Graeme Macrae Burnet
Inspectorul Gorski are o viață plină de probleme. O crimă nerezolvată acum mai bine...
Cronica unui negustor de sânge Cronica unui negustor de sânge Cronica unui negustor de sânge Yu Hua
Viața lui Xu Sanguan nu e una ușoară. Nimănui nu îi este ușor în China...
Fiica ascunsă Fiica ascunsă Fiica ascunsă Elena Ferrante
Fiica ascunsă e al doilea roman al Elenei Ferrante pe care îl citesc în...