TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Obiecte grăitoare

În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă expoziție a artistului român contemporan, Ștefan Câlția, denumită „Obiecte grăitoare”. O expoziție cumva atipică, dat fiind faptul că lucrările de artă realizate în tehnici și tematici diferite – picturi, desene, colaje, cărți-obiect, în care temele predilecte au fost: familia, satul românesc (în speță satul Șona din Făgăraș) natura sau credința – au fost expuse alături de diferite obiecte adunate de artist sau familia sa, găsite sau salvate, cum a fost cazul „Chistului fără mâini”, ce se regăseau în casa sau atelierul artistului, fiindu-i astfel martori tăcuți și sursă de inspirație grăitoare.

 

Vizitatorul a putut face astfel cunoștință cu întregul univers al artistului și astfel l-a putut cunoaște mai bine, percepându-i și opera într-o altă lumină. Pentru că nicio alăturare dintre lucrările artistice și obiectele ce le-au însoțit nu a fost întâmplătoare, ci între ele a existat o simbioză pe care vizitatorii cu organ pentru artă și frumos cu siguranță le-au înțeles și s-au bucurat. La rândul său, albumul ce a fost realizat cu scopul de „a conserva” această expoziție, poate fi socotit o operă de artă în sine. Și aceasta deoarece realizatorii săi au reușit să conserve în paginile sale inclusiv atmosfera creată de-a lungul expoziției de către dialogul dintre obiecte și picturi. În plus, albumul redă în scris și o serie de lămuriri aduse de artistul însuși cu privire la o parte dintre obiectele expuse. Veți afla astfel o seamă de povești, care mai de care mai pitorești, ce vă vor cuceri cu siguranță și vă vor face să-l iubiți și mai mult pe Ștefan Câlția. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...
Stelaluna Stelaluna Stelaluna Janell Cannon
Stelaluna este un pui de liliac. Dar într-o noapte, pe când ieșise să caute...