Obiecte ascuțite

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 August, 2018
2545

Romanul de debut al lui Gillian Flynn nu te lasă să respiri prea mult. Începe puțin mai greu, uneori citești și ai senzația că dialogurile sunt parcă nefirești, însă în curând povestea te cucerește și uiți repede nemulțumirile de la început. Camille e o jurnalistă trimisă de ziarul la care lucrează să documenteze o crimă și dispariția unei tinere (prin urmare, posibil o a doua crimă) în orășelul ei natal, un oraș în care mai toată lumea se cunoaște și în care locuiește încă familia ei, una dintre cele mai celebre și bogate din regiune.

Însă întoarcerea în oraș înseamnă întoarcerea la locurile din care Camille abia a așteptat să scape, întâlnirea cu mama ei, dură, severă și mult prea distantă, întâlnirea cu tatăl și sora vitregă, amintirea surorii moarte. Rememorarea copilăriei și a adolescenței înseamnă traumă și multă tristețe. Camille și-a revenit cu greu după ce reușișe să evadeze de-acasă, însă procesul nu a fost ușor: depresie, stări de anxietate, internarea într-un spital pentru persoane care se mutilează sau încearcă să se sinucidă, alcoolism.

Acum poveștile adolescenței sunt puse în umbră de cazul pe care trebuie să îl documenteze, un caz care șochează mica comunitate și care confirmă primele temeri: ce-a de-a doua tânără e găsită ucisă și cu aceleași urme de tortură ca și în primul caz. Avem de-a face cu un criminal în serie? Adăpostește comunitatea un astfel de bărbat care ucide în mod macabru tinere și care ar putea să o facă din nou după lăsarea serii? Întrebările sunt prea multe, răspunsurile puține și poliția nu face mare lucru. Treptat, amintirile revin și tensiunea și depresia din adolescență pun din nou stăpânire peste Camille. Crimele despre care scrie par să se lege de locuri și oameni pe care îi cunoaște bine. Cumva, Camille are câteva bănuieli: e posibil oare ca cel care ucide cu sânge rece să îi fie o persoană apropiată?

Un thriller excelent, potrivit pentru cei cu nervii tari. Confirmă o scriitoare foarte bună pe care sper să o citesc cât mai repede. Editura Trei i-a tradus și celelalte romane.

Obiecte ascuţite
Obiecte ascuţite
Gillian Flynn
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram