TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O undiță pentru bunicul meu

O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o colecție de șase proze scurte al căror personaj principal e partea nevăzută din universul omului. Acel ceva căruia unii îi spun suflet, alții spirit, alții conștiință, dar care în definitiv este același lucru, cu multiple forme de manifestare. I-am putea spune și latura vibrațională, pentru că prin ea comunicăm non-verbal cu ceilalți sau partea pătimașă din om, căci tot ea este cea care declanșează vulcanul nostru de trăiri interioare intense. 

În prozele acestea sunt surprinse: suflete extaziate, ce nu rămân totuși impasibile la suferința altora, suflete întomnate de doruri neîmpărtășite, pentru care nicio primăvară nu mai pare a fi posibilă, o armată de furtuni ce nu lasă în urma lor decât amintirea vagă a unui praf ridicat de pe marginea drumului, o conștiință ce se zbate să-și salveze trupul de la moarte, precum și un gând ce pornește în marea călătorie spre un acasă al sufletului, dar se vede răpit în vârtejul propriilor amintiri. Altfel spus, trăire intensă fără menajamente. Viață cât vezi cu sufletul. Și, după cum spunea și al nostru Camil Petrescu: „câtă viață, atâta dramă”. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...
Stelaluna Stelaluna Stelaluna Janell Cannon
Stelaluna este un pui de liliac. Dar într-o noapte, pe când ieșise să caute...