TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O revoltată în Rusia bolșevică
O revoltată în Rusia bolșevică O revoltată în Rusia bolșevică
Evghenia Iaroslavskaia-Markon

Surprinzătoare, spectaculoasă, controversată. Cred că cele trei atribute sunt cele mai potrivite pentru a descrie scurta biografie scrisă chiar de personajul Evghenia, un personaj absolut necunoscut dacă ne gândim la lunga listă de intelectuali dizidenți din Rusia secolului XX, mulți ajunși în lagărele din Siberia.

Cu toate acesea, viața Evgheniei, descrisă lucid și spectaculos, pare a fi desprinsă din celebrul roman Mizerabilii. O tânără idealistă și puțin naivă, dar cu mult curaj, prinsă în avântul revoluționar al vremii. Urmează o iubire aprigă, un accident care îi seceră picioarele, arestarea soțului. Ai spune că totul duce înspre un final rapid și tragic. Dar nu e chiar așa. Evghenia e cu adevărat un personaj misterios, dotat cu un simț al supraviețuirii și o sete pentru revoluție rar văzute. Pentru a lupta contra autorităților face orice: vinde ziare, vinde flori pe străzi, doarme cu cerșetorii pe bănci în parc, fură din gări și din curțile oamenilor, organizează revolte în rândul interlopilor și al prostituatelor. Devine o ghicitoare celebră și mult căutată. Nimic și nimeni nu o împiedică să-și pună ideile în practică. Devine, astfel, o infractoare revoluționară care speră să-și scape soțul din închisoare. Însă forța opresivă a statului e chiar mai tenace decât își închipuie și drumul către lagărele Siberiei e lung și plin de primejdii.

Recomandarea mea e să citiți singuri volumul acesta. E o poveste grozavă despre o viață nemaivăzută. Mă întreb câte asemenea biografii zac ascunse în pivinițele poliției secrete moscovite!

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Iubire amară Iubire amară Iubire amară Elena Ferrante
Cititorii Elenei Ferrante vor descoperi în acest roman (romanul ei de debut) toate...
Disconfort residence Disconfort Residence Disconfort Residence Radu Negoiță
Într-o Românie în care ratele sunt ceva mai accesibile și toată lumea...
Așa să crească iarba pe noi Așa să crească iarba pe noi Așa să crească iarba pe noi Augustin Cupşa
Pentru Pisică, puștiul de aproape 14 ani, personajul-povestitor al romanului lui...
Rendez-vous cu Rama Rendez-vous cu Rama Rendez-vous cu Rama Arthur C. Clarke
Scris în anii ’70, Rendez-vous cu Rama a devenit un roman clasic pentru ceea...
Cum am trecut prin comunism Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac Lucian Boia
Probabil că toată lumea s-a obișnuit ca istoricul și eseistul Lucian Boia să revină...