O revoltată în Rusia bolșevică

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 28 Mai, 2018
2541

Surprinzătoare, spectaculoasă, controversată. Cred că cele trei atribute sunt cele mai potrivite pentru a descrie scurta biografie scrisă chiar de personajul Evghenia, un personaj absolut necunoscut dacă ne gândim la lunga listă de intelectuali dizidenți din Rusia secolului XX, mulți ajunși în lagărele din Siberia.

Cu toate acesea, viața Evgheniei, descrisă lucid și spectaculos, pare a fi desprinsă din celebrul roman Mizerabilii. O tânără idealistă și puțin naivă, dar cu mult curaj, prinsă în avântul revoluționar al vremii. Urmează o iubire aprigă, un accident care îi seceră picioarele, arestarea soțului. Ai spune că totul duce înspre un final rapid și tragic. Dar nu e chiar așa. Evghenia e cu adevărat un personaj misterios, dotat cu un simț al supraviețuirii și o sete pentru revoluție rar văzute. Pentru a lupta contra autorităților face orice: vinde ziare, vinde flori pe străzi, doarme cu cerșetorii pe bănci în parc, fură din gări și din curțile oamenilor, organizează revolte în rândul interlopilor și al prostituatelor. Devine o ghicitoare celebră și mult căutată. Nimic și nimeni nu o împiedică să-și pună ideile în practică. Devine, astfel, o infractoare revoluționară care speră să-și scape soțul din închisoare. Însă forța opresivă a statului e chiar mai tenace decât își închipuie și drumul către lagărele Siberiei e lung și plin de primejdii.

Recomandarea mea e să citiți singuri volumul acesta. E o poveste grozavă despre o viață nemaivăzută. Mă întreb câte asemenea biografii zac ascunse în pivinițele poliției secrete moscovite!

O revoltată în Rusia bolșevică
O revoltată în Rusia bolșevică
Evghenia Iaroslavskaia-Markon
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram