TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O revoltată în Rusia bolșevică
O revoltată în Rusia bolșevică O revoltată în Rusia bolșevică
Evghenia Iaroslavskaia-Markon

Surprinzătoare, spectaculoasă, controversată. Cred că cele trei atribute sunt cele mai potrivite pentru a descrie scurta biografie scrisă chiar de personajul Evghenia, un personaj absolut necunoscut dacă ne gândim la lunga listă de intelectuali dizidenți din Rusia secolului XX, mulți ajunși în lagărele din Siberia.

Cu toate acesea, viața Evgheniei, descrisă lucid și spectaculos, pare a fi desprinsă din celebrul roman Mizerabilii. O tânără idealistă și puțin naivă, dar cu mult curaj, prinsă în avântul revoluționar al vremii. Urmează o iubire aprigă, un accident care îi seceră picioarele, arestarea soțului. Ai spune că totul duce înspre un final rapid și tragic. Dar nu e chiar așa. Evghenia e cu adevărat un personaj misterios, dotat cu un simț al supraviețuirii și o sete pentru revoluție rar văzute. Pentru a lupta contra autorităților face orice: vinde ziare, vinde flori pe străzi, doarme cu cerșetorii pe bănci în parc, fură din gări și din curțile oamenilor, organizează revolte în rândul interlopilor și al prostituatelor. Devine o ghicitoare celebră și mult căutată. Nimic și nimeni nu o împiedică să-și pună ideile în practică. Devine, astfel, o infractoare revoluționară care speră să-și scape soțul din închisoare. Însă forța opresivă a statului e chiar mai tenace decât își închipuie și drumul către lagărele Siberiei e lung și plin de primejdii.

Recomandarea mea e să citiți singuri volumul acesta. E o poveste grozavă despre o viață nemaivăzută. Mă întreb câte asemenea biografii zac ascunse în pivinițele poliției secrete moscovite!

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
După faptă și răsplată După faptă și răsplată După faptă și răsplată Gillian Flynn
De multe ori, când nu am citit nimic din cărțile unui autor celebru sau la modă,...
Leibowitz Leibowitz Leibowitz Jr Walter M. Miller
Atât Leibowitz (Premiul Hugo în 1961) cât și Fahrenheit 451,...
Vremea schimbării Vremea schimbării Vremea schimbării Robert Silverberg
Pe planeta Borthan, Legământul e religia sfântă transmisă de la primii...
Corto Maltese. Balada mării sărate Corto Maltese. Balada mării sărate Corto Maltese. Balada mării sărate Hugo Pratt
Corto Maltese este unul dintre cele mai celebre personaje din istoria benzii desenate...