logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi

Înainte de a vă vorbi despre acest jurnal de călătorie, să ne oprim puţin asupra autorului său. Bill Bryson e un individ jovial care a decis, se pare, să nu se dedice unui singur gen literar, sau unui singur domeniu de cercetare, ajungând să scrie de la cărţi de popularizare a ştiinţei (aici se situează cunoscuta sa “Despre toate pe scurt. De la Big Bang la ADN”, Ed. Curtea Veche, 2008 ), la jurnale de călătorie, volume despre istoria limbii engleze, sau dicţionarul şugubăţ al unor cuvinte mai speciale din această limbă, lucrări dedicate vieţii domestice, ori biografii ale clasicilor. Va să zică, Bryson are multe lucruri de spus despre multe lucruri, iar ceea ce uneşte aceste scrieri este modul în care o face: liber, cu umor, într-un spirit critic, dar nu lipsit de înţelegere, şi nu în ultimul rând, cu o suculentă autoironie.

Toate acestea se regăsesc, evident, şi în volumul acesta, în care Bryson povesteşte încercările a doi domni trecuţi de prima tinereţe şi fără o pregătire fizică destoinică de a parcurge ceea ce era la acea vreme, cel mai lung traseu de drumeţie marcat, şi acest lucru, de unul singur, trebuie spus,  ar fi fost suficient pentru o lectură interesantă. Doar că, aşa cum vă spuneam mai sus, autorul nu este omul unui singur subiect; prin urmare, pornim alături de el pe Appalachian Trail şi aruncând priviri în stânga şi în dreapta aflăm o mulţime de lucruri despre istoria traseului, despre administrarea (deficitară sau nu) a potecii şi a parcurilor naţionale americane, despre cum a dispărut marele castan american, despre temerarii botanişti americani şi despre începuturile acestui sport în aer liber şi întâmplările tragice care ar fi putut sau nu să fie evitate. Pe lângă toate acestea, Bryson ne mai vorbeşte şi despre americani, cu voioşia, inocenţa, viclenia lor, cu lipsa simţului de răspundere a unora sau încrâncenarea altora.

“O plimbare prin pădure” merită citită pentru oricare din aceste aspecte, dar cel mai mult, merită citită pentru că este exact aşa cum o descrie titlul, ca o plimbare pe mai multe planuri prin marile păduri americane, condusă de un ghid care şi-a făcut temele excelent.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Soţii şi concubine Soţii şi concubine Soţii şi concubine Su Tong
Femeile din lumea pe care o dezvăluie Su Tong în cele câteva povestiri care...
Un fel de basm Un fel de basm Un fel de basm Graham Joyce
Asemenea lui Vlad Zver, şi eu am rămas puţin contrariată de acest roman. Autorul...
Căzând în gol Căzând în gol Căzând în gol Joe Simpson
Fiecare experienţă pe munte este diferită, fie că vorbim de membrii aceleiaşi...
Aventura gărgăriţei Suzette Aventura gărgăriței Suzette Aventura gărgăriței Suzette Quentin Gréban
Nu este uşor să fii mic. În primul rând că eşti greu de observat şi te...
Pisica pierdută Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Caroline Paul
Wendy locuieşte împreună cu prietena ei Caroline într-un cartier de case...