TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi

Înainte de a vă vorbi despre acest jurnal de călătorie, să ne oprim puţin asupra autorului său. Bill Bryson e un individ jovial care a decis, se pare, să nu se dedice unui singur gen literar, sau unui singur domeniu de cercetare, ajungând să scrie de la cărţi de popularizare a ştiinţei (aici se situează cunoscuta sa “Despre toate pe scurt. De la Big Bang la ADN”, Ed. Curtea Veche, 2008 ), la jurnale de călătorie, volume despre istoria limbii engleze, sau dicţionarul şugubăţ al unor cuvinte mai speciale din această limbă, lucrări dedicate vieţii domestice, ori biografii ale clasicilor. Va să zică, Bryson are multe lucruri de spus despre multe lucruri, iar ceea ce uneşte aceste scrieri este modul în care o face: liber, cu umor, într-un spirit critic, dar nu lipsit de înţelegere, şi nu în ultimul rând, cu o suculentă autoironie.

Toate acestea se regăsesc, evident, şi în volumul acesta, în care Bryson povesteşte încercările a doi domni trecuţi de prima tinereţe şi fără o pregătire fizică destoinică de a parcurge ceea ce era la acea vreme, cel mai lung traseu de drumeţie marcat, şi acest lucru, de unul singur, trebuie spus,  ar fi fost suficient pentru o lectură interesantă. Doar că, aşa cum vă spuneam mai sus, autorul nu este omul unui singur subiect; prin urmare, pornim alături de el pe Appalachian Trail şi aruncând priviri în stânga şi în dreapta aflăm o mulţime de lucruri despre istoria traseului, despre administrarea (deficitară sau nu) a potecii şi a parcurilor naţionale americane, despre cum a dispărut marele castan american, despre temerarii botanişti americani şi despre începuturile acestui sport în aer liber şi întâmplările tragice care ar fi putut sau nu să fie evitate. Pe lângă toate acestea, Bryson ne mai vorbeşte şi despre americani, cu voioşia, inocenţa, viclenia lor, cu lipsa simţului de răspundere a unora sau încrâncenarea altora.

“O plimbare prin pădure” merită citită pentru oricare din aceste aspecte, dar cel mai mult, merită citită pentru că este exact aşa cum o descrie titlul, ca o plimbare pe mai multe planuri prin marile păduri americane, condusă de un ghid care şi-a făcut temele excelent.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Înneguratul început Înneguratul început (vol. I) Înneguratul început (vol. I) Lemony Snicket
Sunt sigură că mulți părinți vor dori să evite seria de evenimente nefericite...
Metro 2033 Metro 2033 Metro 2033 Dmitri Gluhovski
Îmi place să-i întreb pe cei care ajung la casă cu Metro 2033 dacă au...
Şuncă pe pîine Şuncă pe pîine (Top 10+) Şuncă pe pîine (Top 10+) Charles Bukowski
Cu toate că n-a fost aşa chiar din faşă, Chinaski era un puşti dur pe vremea...
Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Walter Moers
Căpitanul Urs Albastru îşi aminteşte aproape fenomenologic apariţia sa pe lume...
Gândeşte-te la un număr Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr John Verdon
Romanul despre care vorbim deschide seria detectivului Dave Gurney şi este, în...