TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi

Înainte de a vă vorbi despre acest jurnal de călătorie, să ne oprim puţin asupra autorului său. Bill Bryson e un individ jovial care a decis, se pare, să nu se dedice unui singur gen literar, sau unui singur domeniu de cercetare, ajungând să scrie de la cărţi de popularizare a ştiinţei (aici se situează cunoscuta sa “Despre toate pe scurt. De la Big Bang la ADN”, Ed. Curtea Veche, 2008 ), la jurnale de călătorie, volume despre istoria limbii engleze, sau dicţionarul şugubăţ al unor cuvinte mai speciale din această limbă, lucrări dedicate vieţii domestice, ori biografii ale clasicilor. Va să zică, Bryson are multe lucruri de spus despre multe lucruri, iar ceea ce uneşte aceste scrieri este modul în care o face: liber, cu umor, într-un spirit critic, dar nu lipsit de înţelegere, şi nu în ultimul rând, cu o suculentă autoironie.

Toate acestea se regăsesc, evident, şi în volumul acesta, în care Bryson povesteşte încercările a doi domni trecuţi de prima tinereţe şi fără o pregătire fizică destoinică de a parcurge ceea ce era la acea vreme, cel mai lung traseu de drumeţie marcat, şi acest lucru, de unul singur, trebuie spus,  ar fi fost suficient pentru o lectură interesantă. Doar că, aşa cum vă spuneam mai sus, autorul nu este omul unui singur subiect; prin urmare, pornim alături de el pe Appalachian Trail şi aruncând priviri în stânga şi în dreapta aflăm o mulţime de lucruri despre istoria traseului, despre administrarea (deficitară sau nu) a potecii şi a parcurilor naţionale americane, despre cum a dispărut marele castan american, despre temerarii botanişti americani şi despre începuturile acestui sport în aer liber şi întâmplările tragice care ar fi putut sau nu să fie evitate. Pe lângă toate acestea, Bryson ne mai vorbeşte şi despre americani, cu voioşia, inocenţa, viclenia lor, cu lipsa simţului de răspundere a unora sau încrâncenarea altora.

“O plimbare prin pădure” merită citită pentru oricare din aceste aspecte, dar cel mai mult, merită citită pentru că este exact aşa cum o descrie titlul, ca o plimbare pe mai multe planuri prin marile păduri americane, condusă de un ghid care şi-a făcut temele excelent.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Eu, Robotul Roboții I. Eu, Robotul Roboții I. Eu, Robotul Isaac Asimov
Creierul pozitronic îmbunătățit de-a lungul deceniilor le permite roboților să...
Coajă de nucă Coajă de nucă Coajă de nucă Ian McEwan
A fost nevoie să reiau lectura acestui aclamat roman pentru că la prima încercare...
Călătoria în timp. O istorie Călătoria în timp Călătoria în timp James Gleick
Cînd mi-am cumpărat acest volum mă așteptam la o prezentare cronologică a...
Strada Sardinelor Strada Sardinelor (Top 10+) Strada Sardinelor (Top 10+) John Steinbeck
Cînd intri pe Strada Sardinelor dai mai întîi de gașca lui Mack, o...
Picnic la marginea drumului Picnic la marginea drumului Picnic la marginea drumului Arkadi Strugațki
Tot ce știm este că Vizita a avut loc și singura dovadă (de necontestat, de altfel) a...