TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O mie nouă sute optzeci și patru

 Am citit O mie nouă sute optzeci și patru cândva între copilărie și adolescență. Era prea devreme pentru mine ca să înțeleg toate referințele istorice și politice. Aveam, cel mult, o idee foarte vagă despre cum se desfășura viața în comunismul românesc, astfel încât cele mai comentate aspecte ale romanului mi-au scăpat.

Mi s-a imprimat în conștiință un singur episod, care constituie pentru mine, miezul acestei cărți și care continuă să definească, în mintea mea, orice tip de opresiune, fie ea politică, socială sau individuală. Este vorba despre episodul din Camera 101, în care am urmărit îngenuncherea individului prin teroare: în care vedem desfășurat procesul coșmaresc al transformării în instrument, al eradicării umanității în numele (doar în numele, fără nici un alt scop) tiranului; în care insul este dezbrăcat pe rând de toate straturile protectoare, până rămâne doar sâmburele pulsând de groază al ființei; în care aflăm că victoria permanentă și inexpugnabilă este cea asupra minții, iar arma cea mai de temut este subjugarea și alinierea conștiinței.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Soţii şi concubine Soţii şi concubine Soţii şi concubine Su Tong
Femeile din lumea pe care o dezvăluie Su Tong în cele câteva povestiri care...
Un fel de basm Un fel de basm Un fel de basm Graham Joyce
Asemenea lui Vlad Zver, şi eu am rămas puţin contrariată de acest roman. Autorul...
Căzând în gol Căzând în gol Căzând în gol Joe Simpson
Fiecare experienţă pe munte este diferită, fie că vorbim de membrii aceleiaşi...
Aventura gărgăriţei Suzette Aventura gărgăriței Suzette Aventura gărgăriței Suzette Quentin Gréban
Nu este uşor să fii mic. În primul rând că eşti greu de observat şi te...
Pisica pierdută Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Caroline Paul
Wendy locuieşte împreună cu prietena ei Caroline într-un cartier de case...