O mie noua sute optzeci si patru

Sebastian Ionescu
Sebastian Ionescu 27 Iulie, 2021
562

În cartea „O mie nouă sute optzeci și patru” de George Orwell se descrie cu minuțiozitate un nou platou continental, decimat de al Treilea Război Mondial, unde teroarea impusă de Big Brother făcea din oameni pioni. Firul epic urmărește viața personajului principal al romanului, Winston Smith, un simplu muncitor al Ministerului Adevărului unde avea un rol minor în rectificarea adevărului absolut deținut de Partid, fiind unicul martor conștient al modificării trecutului. În acea lume nouă, toți oamenii erau controlați prin intermediul unor tele-ecrane ale Fratelui Mai Mare, spălați pe creier la locul de muncă prin cele Două Minute de Ură și urmăriți ca nu cumva să se revolte împotriva sistemului. 


Prin intermediul tehnologiei se dorește egalizarea cetățenilor iar sloganul promovat în Oceania – noul nume al continentului, era: „Războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere”. Pentru un mai bun control al minții (celorlalți) până și limba este modificată, engleza (căci pe teritoriul Londrei este plasată acțiunea) este înlocuită cu Nouvorba, un mod subtil de manipulare a oamenilor. Așadar, omul nostru care avea acces la ziarele de dinaintea noilor reforme ale Partidului, începe să scrie incognito un jurnal personal, lucru interzis în acea lume. Pe parcursul cărții el se îndrăgostește de Julia, o colegă de muncă pe care a întâlnit-o în cadrul minutelor de Ură. Tot aici apare personajul care îi va schimba viața lui Winston, anume O`brien, membru de seamă al Partidului Interior.


Winston și Julia nu rezistă tentației de a închiria o cameră doar pentru ei doi (lucru interzis), un interior unde să nu fie supravegheați de nimeni. După ce O`brien îi atrage în mrejele lui, cei doi sunt prinși de către Poliția Gândirii și torturați până când vor deveni oameni „normali”. De la simplul fapt de a mărturisi – sub tortură – crime reale și imaginare, cei arestați, fără excepție, ajung să accepte la nivel rațional ideologia Partidului, iar în final, chiar și sentimentele sunt iremediabil atrofiate ori modificate.


O mie nouă sute optzeci şi patru
O mie nouă sute optzeci şi patru
George Orwell
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram