O istorie o artei moderne

Andrei Cojoc
Andrei Cojoc 02 Iulie, 2014
112
Editorul artistic al BBC-ului ne oferă un ghid comprehensiv şi uşor de digerat atât de pasionaţii de artă, cât şi de cei pe care arta modernă îi face doar confuzi şi întrebători.

Autorul începe analizând Fântâna lui Marcel Duchamp, reprezentând un pisoar de porţelan, expunerea acesteia în cadrul Societăţii Artiştilor Independenţi fiindu-i refuzată în anul 1917. Astfel începe argumentul lui Gompertz cu privire la semnificaţia artei moderne, şi la sensurile ascunse pe care opere moderne precum Fântâna sau Originea Lumii le pot sau nu deține.

Cartea acoperă o multitudine de şcoli artistice, începând cu pre-impresioniştii și impresioniştii, prezentând modul în care tinerii artişti şi-au riscat reputaţiile şi cariera, înfiinţând saloane independente ce aveau să contrazică regulile oficiale ale Academiilor. Gompertz continuă cu o caracterizare a ismelor secolului XX: cubism, futurism, fauvism, dadaism, suprarealism, suprematism, constructivism, expresionism abstract, minimalism, pop-art şi post-modernism. Ce e important de notat este faptul că fiecare mişcare artistică a fost influenţată de cea anterioară, luând din scheletul structural al acesteia.

La fel cum şcolile de artă s-au succedat până spre sfârştiul secolului, aşa şi răspunsul la întrebarea “Ce este arta?” a primit numeroase valenţe, de la o interpretare cât mai fidelă a realității (în care arta devenea o probă de îndemanare), la a excela în design decât în iluzie, şi de a crea o conexiune directă cu privitorul.

Pasiunea lui Gompertz transcede paginile cărţii, entuziasmul său devenind molipsitor. Ca orice carte de istoria artei, nu e menită a fi devorată rapid, cât analizată capitol cu capitol, mai multe ilustrații venind în ajutorul autorului. Dar şi aşa, vine ca un companion perfect pentru Istoria Artei.

O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştii despre ultimii 150 de ani
O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştii despre ultimii 150 de ani
Will Gompertz
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram