TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Noi
Noi (Top 10+) Noi (Top 10+)
Evgheni Ivanovici Zamiatin

Romanul distopic nu a început nici cu Minunata Lume Nouă, nici cu 1984. Evgheni Zamiatin deschide drumul acestui gen literar cu Noi.

Kurt Vonnegut conchide la un moment dat, referindu-se la Pianui Mecanic: „am folosit cu mult entuziasm acțiunea cărții Minunata lume nouă, a cărei acțiune a folosit cu mult entuziasm cartea lui Evgheni Zamiatin Noi.”

Iată că avem deja trei monștri sacri ai scrierii distopice care se „ceartă” pe marginea unui Noi implicat în Ei și în opera Lor. Adevărul nu mai contează la momentul ăsta, cu atât mai mult cu cât toți scriitorii pomeniți mai sus ne-au oferit adevărate capodopere distopice.

D-503 este un inginer în Statul Unic care lucrează la Integrală, o navă spațială menită să schimbe logica și omenirea și să ajute statul să cucerească galaxii după ce a supus Pământul. D-503 are prieteni normali care se comportă așa cum dorește și vrea statul. Mai puțin I-330 care-l atrage și-l provoacă într-un mod cât se poate de erotic și carnal, comportament interzis de Statul Unic. Ceea ce urmează rămâne să descopere cititorul…

Nota bene: Orașul de sticlă în care trăiește D-503 este inspirat din panopticonul lui Jeremy Bentham și este aplicat și astăzi în unele regimuri penitenciare – vezi, de ex. celulele din serialul de mare succes OZ.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Paul Beatty
Io este fiul unui sociolog de culoare controversat și a crescut fiind subiectul unor...
Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Matt de la Peña
    "- De ce omul acela nu vede?     - Băiete, ce ştii tu ce...
Lenin Dada Lenin Dada Lenin Dada Dominique Noguez
    Ador oamenii inteligenţi care, deşi nu cred în teorii ale...
Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Karen Cushman
Catherine cea îndărătnică este câştigătoare a Newberry Honor, o lectură...
Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Kathryn Erskine
Devon, fratele lui Caitlin, este ucis într-un school shooting, împreună cu...