Noaptea dintre lumi

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 04 Decembrie, 2018
2545

Ana e o adolescentă care are parte de mult ghinion în viața ei. Născută în timpul regimului comunist, cu un tată arestat pentru o tentativă de fugă traversând în înot Dunărea și o mamă plecată de-acasă pentru a-și găsi soțul de care nu mai știa nimic, Ana trăiește doar cu bunica sa într-un bloc pentru persoane de condiție modestă, undeva la marginea Constanței. Suntem în anii ’80, Ana e în clasa a X-a și se îndrăgostește de unul dintre profesorii suplinitori.

Nu v-am spus că Ana s-a născut cu un „defect”, are părul alb-argintiu, ceea ce o face fie prințesă, fie vrăjitoare în ochii celorlalți. Și de pe urma celor din urmă, derbedei din scările vecine, va avea mult de pătimit. Dincolo de povestea realist-cenușie a anilor comuniști, excelent redată de altfel, Irina Georgescu Groza introduce o realitate paralelă, fantastică, similară ca tehnică de scriere și imaginare cu realismul magic sud-american. Ana are probleme mari cu vecinii de bloc și dintr-o dată viața ei se schimbă total. Nu vă voi povesti ce se întâmplă, cert e că Ana se întâlnește cu o creatură fantastică, destul de grețoasă, dacă mă întrebați pe mine, care îi dă puteri magice. Cititorul nu știe dacă întâlnirea e reală sau e imaginară, dacă Ana bolnavă doar visează aceste lucruri sau dacă, de pildă, ploile care duc la inundarea cimitirului și revărsarea lui peste blocuri și străzi sunt doar un coșmar din „noaptea dintre lumi.” Povestea Anei e o poveste tristă în care evadarea din realitatea potrivnică nu decurge așa cum trebuie. Ana trece prin clipe de coșmar, iar povestea ei de dragoste se pierde printre celelalte povești, unele mai macabre chiar decât plimbările ei prin cimitir zi de zi.

Irina Georgescu Groza scrie foarte bine (i-am citit și excelentul volum de debut publicat la editura Casa de Pariuri Literare) și știe cum să inventeze personaje memorabile. Mi-ar fi plăcut totuși ca acest roman să-și păstreze granițele în realitatea comunistă și să nu aleagă o „rezolvare” fantastică. Însă sunt sigur că există cititori care vor fi încântați de această poveste!

Noaptea dintre lumi
Noaptea dintre lumi
Irina Georgescu Groza
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram