Nimeni

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 Decembrie, 2014
2541

O surpriză plăcută relansarea colecției de literatură a editurii Pandora M. Nimeni, roman premiat cu Femina în 2009, Povestea lui Hanna Yakub (premiul Booker International pentru literatură arabă 2012) sau romanul Sutton al celebrului J.R. Moehringer dau conturul unei colecții de literatură de cea mai bună calitate.

Nimeni e povestea tristă și melancolică a unui tată nebun, dat în mintea copiilor, care nu-și amintește decât rareori crizele de nebunie. Fiica, cercetător, profesor universitar, vocea naratorului din roman scrie o cronică a vieții tatălui său – de la proiectele exuberante, optimiste, prin care tatăl ar fi putut fi capul familiei și instanța paternă dorită de toată familia, până la ridicolul escapadelor spre niciunde, rătăcind prin orașe necunocute, pretinzând a fi personaje istorice, pus pe călătorii înspre țări exotice.

Experiența căderilor în nebunie e reconstruită fragmentar de-a lungul întregului roman. Fiecare capitol e o literă din alfabet, o literă cu care începe numele unui personaj din viața tatălui sau al unui cuvânt important în relația celor doi. Fragment cu fragment, biografia reală a tatălui – dublată de mici inserții din jurnalul tragic al acestuia – și biografia fantastică, plină de heteronimi în clipele de nebunie, relatată de cele mai multe ori din afara minții nebune, alcătuiesc trupul complet al memoriei relației lor. Un trup bolnăvicios, cuprins de capricii și boli, însă tot timpul tinzând spre o realitate visată, cea a normalității. Un roman superb, foarte bine tradus, care merită deplin atenția voastră.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram