Must read 23 decembrie 2014

Cartepedia
Cartepedia 22 Decembrie, 2014
5

De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna. 

Femei fără bărbați
Shahrnush Parsipur
Pe lângă faptul că te trezești într-un tablou diferit de tot ceea ce ai citit până acum despre lumea femeilor care nu au dreptul la propria viață, mi se pare interesantă ”tehnica” (dacă poate fi numită așa) celor 1001 de nopți ale Șeherezadei, adică împletirea unui fir care va da naștere unui alt fir și tot așa. Nu numai că Șeherezada noastră nu tace la ivirea zorilor, ci chiar se revoltă și îndrăznește să stârnească furia sultanului pentru că nu are de gând să-i mai îndeplinească vreo poruncă. Putem numi romanul un mijloc de a se răscula împotriva tradițiilor iraniene vizavi de modul în care e tratată femeia în societate și în familie.
Vezi cartea
Marele Uriaș Prietenos | format mic
Roald Dahl
Este o lectură pe care aș recomanda-o atât celor mici, cât și celor mari. Celor mici le este utilă pentru că este în primul rând o carte despre prietenie, iar pe de altă parte este instructivă. Conversațiile dintre Sophie și MUP sunt un prilej de a explora diferite curiozități legate de popoare (cum sunt reflecțiile legate de oamenii din Japonia și cei din Norvegia, despre barbari, sau recuzita de obiecte de la curtea reginei, ș.a.). Sophie este o fetiță înțelegătoare, răbdătoare cu MUP, chiar numele sugerează că este înțeleaptă. Pentru publicul adult cartea aduce cu sine o libertate lingvistică în vocabularul lui, preponderent format din epenteze, sinereze (cuvinte precum carnibali, coplii, omleți, care prin încălcarea legilor lor fonetice ajung să desemneze alte realități pe care și le dorește MUP) – ceea ce-i dă o originalitate specifică, iar efectul pe care îl are este comic.
Vezi cartea
Abatorul cinci
Kurt Vonnegut
Într-o alură comică, chiar tragi-comică, cotidianul pare mai ușor de suportat, iar normalizarea este unul din lucrurile care contribuie la menținerea sănătății psihice a societății. Avem de-a face cu o ironie inteligentă față de situații aparent banale scufundate într-un ușor penibil, totul sub bagheta unui destin oarecum stupid, adesea foarte apropiat de realitate; iar simbolistica sub alura căreia se desfășoară totul încarcă afectiv și te face să nu lași cartea din mână.
Vezi cartea
Accesorii pentru paradis
Marie-Jeanne Urech
În “Accesorii pentru paradis” de Marie-Jeanne Urech, lumea îşi păstrează elementele pe care le cunoaştem din viaţa obişnuită de zi cu zi, dar se reorganizează într-o manieră nouă, mai interesantă, ce capătă sensul ei propriu după numai câteva pagini de “trăit” în ea. Doctorul Achille Aarberg, “şef de clinică, specialist în defectul de fabricaţie, apărător împotriva epidemiilor” primeşte într-o zi un plic cu bani reprezentând recompensa în avans pentru tratarea în particular a unui pacient misterios pe nume Boncompagnon. Ajuns la adresa indicată, doctorul nu găseşte pe nimeni şi porneşte astfel într-o căutare a pacientului care îl atrage într-o aventură halucinantă, suprarealistă.
Vezi cartea
Marianela
Benito Pérez Galdós
Nela, María, Mariquilla, Marianela… Personajul care dă titlul romanului „Marianela” (1878) de Benito Pérez Galdós a reprezentat una dintre surprizele cele mai plăcute de care am avut parte în lecturile ultimelor luni, întrucât reuşeşte să transmită prin însăşi „materialul” din care este creat, cizelarea literară şi puterea de observare ale scriitorului spaniol Galdós, considerat adeseori al doilea mare scriitor spaniol după Cervantes. Îmbogăţit cu vagi accente de basm, „Marianela” surprinde într-un mod neaşteptat pentru secolul XIX lupta interioară care se dă neîncetat între aparenţe şi realitate, între frumuseţe şi urâţenie, între civilizaţie şi instincte.
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram