Must read 19 Martie 2015

Cartepedia
Cartepedia 19 Martie, 2015
5

De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna.  

Stoner (Top 10+)
John Williams
„Romanul lui John Williams este atât de bun pentru că reușește să exprime aceste lucruri într-un stil direct, epurat de sentimentalism, de adverbe, de metafore. Romanul surprinde prin lipsa sa de fapte excepționale: Stoner nu participă la războaiele mondiale, nu vrea să schimbe lumea, nu visează onoruri, nu vrea să facă nimic care să îi hrănească egoul. Își propune lucruri mărunte: să fie profesor, să aibă o familie, să iubească, să scrie, să citească. Și, într-o mare măsură îi ies aceste lucruri.”
Vezi cartea
Tunelul (Vol. 1)
Ernesto Sábato
„Întreg romanul este o confesiune a pictorului care eșuează în încercarea de a se justifica timp de 182 de pagini. Tunelul este povestea de iubire a unui pictor și a unei femei căsătorite cu un orb. Boala care îi paște pe toți îndrăgostiții se pare că este gelozia.”
Vezi cartea
Exorcizat
Radu Găvan
„Exorcizat nu e o carte horror, așa cum te-ai aștepta la o primă vedere. E unul dintre puținele romane psihologice românești de azi care m-a captivat cu totul. Există o analiză mărunțită a psihicului uman și a părții sale întunecate, e ca și cum devenim o cameră microscopică de filmat și înotăm liberi în gândurile și în sufletul personajului principal.”
Vezi cartea
Mercedes-Benz
Pawel Huelle
„Romanul dezvăluie povestea a trei generații unite de mașinile care le-au trecut prin mâini, dar ceea ce mi se pare și mai interesant că, deși tehnica folosită este cea de ”poveste în poveste”, ambele învelișuri narative se împletesc în jurul singurului lait-motiv: mașinile Mercedes-Benz. Astfel, se face că ne trezim în timpul unor ore de condus la școala de șofer, în care naratorul, deși habar n-are să pună mâna pe volan, se lasă sedus de farmecul instructoarei sale, domnișoara Ciwle. Aceasta devine părtașă la harul elevului său de a relata povestea de dragoste a bunicilor și apoi a părinților lui în Polonia socialistă.”
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram