TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Muntele vrăjit
Muntele vrăjit Muntele vrăjit
Thomas Mann

Sunt unele cărți pentru care au fost inventate clișeele de genul: o carte pe care trebuie să o citești! Muntele vrăjit este una dintre aceste cărți care au ajutat ca o astfel de sintagmă să devină clișeu.

Hans Castorp este un tânăr care-și vizitează vărul bolnav de plămâni internat la un spital din vârf de munte elvețian. Tânărul se pare că are și el ceva probleme de sănătate și i se propune o cură de câteva săptămâni, cură pe care Hans o acceptă. Însă muntele nu-şi lasă foarte ușor locatarii care au părăsit câmpia ca să-l viziteze să plece. Și Hans Castorp va simți asta pe propria-i piele. De-a lungul șederii sale în sanatoriu, Hans va cunoaște diverse personaje ce-l vor ajuta să înțeleagă modul de a gândi nu doar al unei țări, ci al unui întreg continent. Fără să-și dea seama, tânărul Castorp se trezește că istoria i se desfășoară-n față și că ce se întâmplă în sanatoriul unde se află internat este, de fapt, chiar zbuciumul prin care trece Europa care se află în prag de război...

Ceea ce face Thomas Mann în Muntele vrăjit îmi depășește cu mult puterea de a sintetiza și descrie în doar câteva rânduri. Gândește-te că fiecare personaj reprezintă o cultură, o țară, un mod de gândire al unei zone geografice specifice. Că Hans Castorp este un tânăr care vrea să învețe cât mai multe lucruri și că ajunge pasionat de istorie, astronomie, botanică etc. Că există personaje antagonice care sunt puse față-n față și se războiesc în discuții aprinse în care argumente, istericale intelectuale și atacuri verbale zboară dintr-o parte în alta precum grenadele între tranșee.

Gândește-te că toate astea, plus multe alte evenimente mai mult sau mai puțin palpitante, se petrec în volumul de față! Și gândește-te că, deși are 900 de pagini, după ce termini de citit cartea o să ai impresia că s-a terminat mult prea repede!

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Paul Beatty
Io este fiul unui sociolog de culoare controversat și a crescut fiind subiectul unor...
Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Matt de la Peña
    "- De ce omul acela nu vede?     - Băiete, ce ştii tu ce...
Lenin Dada Lenin Dada Lenin Dada Dominique Noguez
    Ador oamenii inteligenţi care, deşi nu cred în teorii ale...
Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Karen Cushman
Catherine cea îndărătnică este câştigătoare a Newberry Honor, o lectură...
Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Kathryn Erskine
Devon, fratele lui Caitlin, este ucis într-un school shooting, împreună cu...