TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Motivul pentru care sar
Motivul pentru care sar Motivul pentru care sar
Naoki Higashida

Autismul este unul dintre cele mai mari mistere ale lumii medicale contemporane. Nu se știe încă ce anume îl declanșează, nu se știe nicio metodă sigură de tratament și, mai mult, încă nu a fost definit pe de-a întregul, nu i s-au putut stabili toate formele de manifestare. Tocmai de aceea este foarte dificil să relaționezi cu o persoană ce s-a născut cu această disfuncție. Pentru că autismul, orice s-ar spune, nu este o boală, ci cel mult, o disfuncție.


Naoki Higashda, un băiat japonez de 13 ani cu autism, ne dezvăluie în această carte câteva mici secrete cu ajutorul cărora să-i putem înțelege pe cei cu autism. Veți descoperi aici răspunsurile venite „din interior” la întrebările cele mai frecvente în legătură cu comportamentul greu de descifrat al persoanelor cu tulburări din spectrul autist: de ce repetă întrebarea, înainte de a da un răspuns, de ce se rătăcesc frecvent, de ce sar, de ce țipă uneori, dacă și de ce îi deranjează atingerea, dacă și de ce preferă să stea singuri, și altele asemenea. 


Ceea ce surprinde însă cel mai mult este maturitatea cu care acest copil de doar 13 ani a răspuns la întrebări. Iată doar unul dintre răspunsuri, ce sigur vă va pune pe gânduri și vă va face să vă schimbați percepția despre persoanele cu autism: „În clipa de față însă, chiar dacă ar descoperi cineva un medicament care vindecă autismul, nu sunt sigur că aș alege să mă schimb. Cum am ajuns să gândesc astfel? Iată explicația mea pe scurt: mi-am dat seama că fiecare ființă umană, cu sau fără nevoi speciale, trebuie să lupte pentru a da totul, iar această luptă pentru fericire este cea care aduce fericirea. Pentru noi, autismul înseamnă să fim normali – așa că nici măcar nu putem spune, cu siguranță, cum este normalul în lumea voastră. Atâta vreme cât poți ajunge să te iubești pe tine însuți, nu sunt sigur că e atât de important  dacă ai autism sau nu”.


Comentarii
Articole similare
Povestiri bizare Povestiri bizare Povestiri bizare Olga Tokarczuk
Vocea încărcată de firesc pe care o folosește Olga Tokarczuk când...
Fetele visează electric Fetele visează electric Fetele visează electric Monica Stoica
Poeta Monica Stoica a apărut pe firmamentul vieții  literare românești...
Vulpea albastră Vulpea albastră Vulpea albastră Sjón
9-11 ianuarie 1883. Printre ghețurile Islandei, pastorul protestant, Baldur Skuggason,...
Fata care nu se putea opri din mers Fata care nu se putea opri din mers Fata care nu se putea opri din mers Samar Yazbek
Siria este o țară al cărui nume a devenit sinonim cu războiul, iar Damascul, care...
Generalul armatei moarte Generalul armatei moarte Generalul armatei moarte Ismail Kadare
Ismail Kadare este cel mai important scriitor albanez din toate timpurile și unul dintre...