TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Moștenirea Eszterei
Moştenirea Eszterei Moştenirea Eszterei
Sándor Márai

Esztera nu mai e de multă vreme tânără. Nici frumoasă, nici bogată. Parcă nici bărbații nu o mai curtează ca pe vremuri. Singura ei bogăție – o avere risipită, o casă ruinată, însă cu o grădină încă de invidiat. Și multe, multe amintiri și la fel de multe regrete. Esztera trăiește cu Nunu, o rudă la fel de bătrână și tăcută ca și ea, cu care își împarte zilele, hrana puțină și trecutul. Trecutul celor două femei, dar și al unor prieteni de familie, este bântuit de imaginea unui bărbat care a reușit să schimbe viața tuturor: Lajos. Rebel, mincinos, îndrăgostitul tulburător care fermeca atât pe cei apropiați, cât și publicul banal, martor al scenetelor puse la cale.
Lajos era un petrecăreț celebru, îi plăcea lumea bună, promitea orice, împrumuta bani, bijuterii, bunuri fără să-și achite însă datoriile. Când nu reușea să împrumute, fura. Inclusiv inima Eszterei, cu toate că a ales-o la final pe sora ei pentru a-l însoți în călătoria spre lumea largă. Un personaj cinic, măscărici primejdios, malefic prin tot ce atingea și schimba în jurul său. Și iată că după 20 de ani Lajos se întoarce. Văduv, cu o fetiță rămasă în urma căsătoriei, cu o slujnică perfidă și cu o sete nebună de a distruge tot ce nu a reușit în tinerețe. Întreaga comunitate se pregătește ca pentru venirea Apocalipsei: unii crezând că-și vor recupera datoriile nesfârșite făcute de Lajos, alții rememorând atmosfera de sărbătoare pe care tânărul o stârnea în timpul vizitelor deja celebre. Pentru Esztera și Nunu reîntoarcerea sună a condamnare definitivă. Vor reuși să se opună farmecelor lui Lajos sau totul e deja compromis?
Un roman splendid, cu câteva personaje bine desenate și o poveste care te revoltă și te ține în suspans până spre ultimele pagini. Un roman care confirmă talentul de mare scriitor al lui Sándor Márai.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Cel care cheamă câinii Cel care cheamă câinii Cel care cheamă câinii Lucian Dan Teodorovici
Mixaj de ego-proză și fragmente de jurnal, Cel care cheamă câinii este un volum...
Viaţă după viaţă Viață după viață Viață după viață Kate Atkinson
Pentru Ursula și familia ei din Poiana vulpii începutul de secol XX aduce doar...
Alex Alex Alex Pierre Lemaitre
După Irène, primul roman cutremurător din Seria Verhoeven, mi-era greu să cred...
Galveston Galveston Galveston Nic Pizzolatto
Nic Pizzolatto a devenit celebru datorită serialului True Detective, unul dintre cele...
Galapagos Galapagos Galapagos Kurt Vonnegut
Galapagos este un roman despre apocalipsă, cu o tematică SF, însă când...