Mormintele din Atuan

Andrei Pârva
Andrei Pârva 28 Martie, 2019
1193

„Mormintele din Atuan” este al doilea roman din seria Terramare. În această carte facem cunoștință cu Tenar, o fetiță de șase ani, care este răpită din mijlocul familiei și este pusă să stăpânească peste un loc macabru neputând să viseze la altceva. Tenar este aleasă Marea Preoteasă a Celor Nenumiți deoarece câțiva preoți cred că este conducătoarea lor renăscută întrucât toate Marile Preotese sunt considerate a fi reîncarnarea celei dintâi. Ea primește un nume nou, Arha, care înseamnă „Cea Devorată”.

Tenar ajunge să servească unor zei ai întunericului, domnind peste niște catacombe într-o fortăreață din deșert. Ea se supune unor ritualuri solemne și întunecate și luptă împotriva unor vrăjitori din Vest ce sunt considerați dușmani, fiind asemănați cu demonii. Destinul lui Tenar se schimbă odată cu apariția lui Ged, un vrăjitor care vine să fure din catacombe jumătatea pierdută din inelul lui Erreth-Abke, un talisman magic ce are rolul de-a aduce pacea în lume. Tenar îl prinde și îl închide în labirintul subteran intitulat Mormintele din Atuan, plănuind să-l ucidă pentru sacrilegiul comis. Între timp Tenar ajunge să fie atrasă de poveștile lui Ged despre lumea exterioară, fiind impresionată de sinceritatea și umanitatea acestuia. Cu ajutorul lui Ged, aceasta ajunge să înțeleagă că Cei Nenumiți îi cer serviciile fără a-i oferi nimic în schimb. Ged îi propune Arhei alternativa de-a părăsi mormintele. Ea alege libertatea și realizează că uneori este mai ușor să ți se spună ceea ce să faci decât să decizi singur.

„Mormintele din Atuan” este o carte despre maturizare, despre puterea de a te schimba pentru a te putea regăsi sau reinventa, despre prietenie și încredere, refuzând minciuna care ți-a fost prezentată drept adevăr.

Mormintele din Atuan (Vol. 2)
Mormintele din Atuan (Vol. 2)
Ursula K. Le Guin
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram