TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mitologia nordică
Mitologia nordică Mitologia nordică
Neil Gaiman

Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy actual sau benzi desenate, prin urmare orice titlu nou care îi poartă numele mă face extrem de curios. Știam, chiar înainte de a citi volumul, că nu o să fie un volum tradițional de proză scurtă. Gaiman reia marile povești ale mitologiei nordice și le prelucrează într-un mod accesibil, narativ, pentru a familiariza cititorii cu acestă lume extraordinară imaginată de vechile populații nordice și destul de diferită de ceea ce știm noi din benzi desenate și din filmele Marvel și DC Comics.

Cartea e publicată de către editura Arthur, însă dincolo de limbajul accesibil, poate fi citită cu mare plăcere și de către adulți. Gaiman e suficient de șmecher cât să presare pe ici-colo amănunte pe care doar un adult le poate sesiza și înțelege deplin. Citim despre originile zeilor, despre cei mai celebri dintre ei, dar și despre lumea fascinantă a creaturilor și obiectelor magice care dau culoare și putere Asgardului. Ne întâlnim cu orgoliosul și puternicul Thor, cu Odin, tatăl zeilor, cu Loki, unul dintre cei mai ciudați și greu de înțeles zei nordici, cu destinul său strălucitor și întunecat în aceeași măsură, cu gesturile necugetate sau total gratuite, gesturi care vor duce în cele din urmă spre marea apocalipsă nordică, acel Ragnarok care e capătul tuturor lucrurilor. Lumea zeilor nordici e o lume instinctuală, violentă, care iubește războiul și lupta contra inamicilor în aceeași măsură în care iubește pacea și viclenia care poate asigura pacea eternă.

Am citit repede micile proze ale lui Gaiman și am senzația că autorul a făcut o treabă foarte bună cu acest volum introductiv. Primul gând, la finalul cărții, a fost cel de a căuta pe internet mai multe informații și mai multe cărți despre zeii nordici. Unul dintre titluri e la îndemână și vi-l recomand cu plăcere: Edda – Povești din mitologia nordică de Snorri Sturluson, volum publicat la editura Herald, în 2016.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Disconfort residence Disconfort Residence Disconfort Residence Radu Negoiță
Într-o Românie în care ratele sunt ceva mai accesibile și toată lumea...
Așa să crească iarba pe noi Așa să crească iarba pe noi Așa să crească iarba pe noi Augustin Cupşa
Pentru Pisică, puștiul de aproape 14 ani, personajul-povestitor al romanului lui...
Rendez-vous cu Rama Rendez-vous cu Rama Rendez-vous cu Rama Arthur C. Clarke
Scris în anii ’70, Rendez-vous cu Rama a devenit un roman clasic pentru ceea...
Iubire amară Iubire amară Iubire amară Elena Ferrante
Cititorii Elenei Ferrante vor descoperi în acest roman (romanul ei de debut) toate...