Mitologie nordică

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 22 Iunie, 2018
2541

Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy actual sau benzi desenate, prin urmare orice titlu nou care îi poartă numele mă face extrem de curios. Știam, chiar înainte de a citi volumul, că nu o să fie un volum tradițional de proză scurtă. Gaiman reia marile povești ale mitologiei nordice și le prelucrează într-un mod accesibil, narativ, pentru a familiariza cititorii cu acestă lume extraordinară imaginată de vechile populații nordice și destul de diferită de ceea ce știm noi din benzi desenate și din filmele Marvel și DC Comics.

Cartea e publicată de către editura Arthur, însă dincolo de limbajul accesibil, poate fi citită cu mare plăcere și de către adulți. Gaiman e suficient de șmecher cât să presare pe ici-colo amănunte pe care doar un adult le poate sesiza și înțelege deplin. Citim despre originile zeilor, despre cei mai celebri dintre ei, dar și despre lumea fascinantă a creaturilor și obiectelor magice care dau culoare și putere Asgardului. Ne întâlnim cu orgoliosul și puternicul Thor, cu Odin, tatăl zeilor, cu Loki, unul dintre cei mai ciudați și greu de înțeles zei nordici, cu destinul său strălucitor și întunecat în aceeași măsură, cu gesturile necugetate sau total gratuite, gesturi care vor duce în cele din urmă spre marea apocalipsă nordică, acel Ragnarok care e capătul tuturor lucrurilor. Lumea zeilor nordici e o lume instinctuală, violentă, care iubește războiul și lupta contra inamicilor în aceeași măsură în care iubește pacea și viclenia care poate asigura pacea eternă.

Am citit repede micile proze ale lui Gaiman și am senzația că autorul a făcut o treabă foarte bună cu acest volum introductiv. Primul gând, la finalul cărții, a fost cel de a căuta pe internet mai multe informații și mai multe cărți despre zeii nordici. Unul dintre titluri e la îndemână și vi-l recomand cu plăcere: Edda – Povești din mitologia nordică de Snorri Sturluson, volum publicat la editura Herald, în 2016.

Mitologie nordică - HC
Mitologie nordică - HC
Neil Gaiman
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram