Mitologie nordică

Sebastian Ionescu
Sebastian Ionescu 05 August, 2021
562

Cunoscutul scriitor de literatură science-fiction, Neil Gaiman, este unul dintre cei mai apreciați autori de romane pentru copii, operele lui primind numeroase premii, precum Hugo, Nebula și Bram Stoker. Numărul în creștere de admiratori a făcut să fie numit noul „star rock” al lumii literare. Neil Gaiman s-a născut în Anglia într-o familie de evrei polonezi, de mic fiind pasionat de arealul mitologiei, citindu-i pe J. R.  Tolkien, C. S. Lewis sau H.P. Lovecraft.

    

„Mitologia nordică” a cunoscut încă de la apariția sa în 2017 un succes fantastic datorită clarității descrierii evenimentelor cât și a veridicității surselor din care a fost inspirată. Cartea cuprinde o introducere în spațiul mitologic nordic, nașterea zeilor, întâmplările lor din Asgard, Ragnarokul și un glosar ce cuprinde toți zeii și personajele secundare alături de armele/uneltele lor. Cu această ocazie am înțeles mai bine serialul „The Vikings” și filmele de la Marvel în care apăreau Loki și Thor. De la începutul său, Asgardul, cetatea zeilor, era mereu amenințată de către uriașii din Jotunheim, iar singurul care-i putea învinge era Thor. 


Mărețul Odin, Cel-Spânzurat sau Cel-cu-un-singur-ochi, avea mereu de furcă cu Loki, fratele lui, care aducea mereu probleme de fiecare dată când apărea. Datorită vicleniilor lui, Tyr își va pierde o mână în lupta cu Fenrir, Balder – unul din fii lui Odin va muri, iar Sif  - soția lui Thor, va rămâne fără păr. 


Această carte mi-a plăcut foarte mult, Neil Gaiman reușind să îmbine elementele de folclor norvegian/danez cu adaptările populare din filme sau din benzi desenate. Vă invit să aflați cum a primit Thor celebrul său ciocan Mjollnir, cum a scăpat Loki de furia zeilor și cum a supraviețuit lumea după celebrul Ragnarok – sfârșitul zeilor. 


Mitologie nordică - HC
Mitologie nordică - HC
Neil Gaiman
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram