Mitago

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 05 Aprilie, 2014
2545

Mitago este unul dintre primele romane publicate de Paladin, editură apărută pe piața românească la finele anului 2012. Dacă citiți despre roman pe internet sau pe coperta a patra, veți vedea că se spune că e un fantasy atipic, diferit de tot ceea ce înseamnă tradiția Tolkien în fantasy-ul actual. Ei bine, Mitago este un roman de aventuri ce amestecă miturile și legendele europene cu o poveste de dragoste și cu foarte multe teorii preluate din psihanaliză. E un roman bun care începe greoi și te prinde încet, însă are o poveste inteligentă și câteva personaje extraordinare. L-aș recomanda oricărui curs de literatură comparată sau fantastică.

Vă voi spune doar cum începe povestea: Steven Huxley se întoarce în Franța, la casă tatălui său. Tatăl său murise recent, iar fratele pare schimbat radical. Casa se află la marginea unei păduri milenare, în mare parte rămasă necunoscută – Ryhope. Treptat, aflăm că pădurea e un spațiu ciudat care alterează timpul și se hrănește din subconștientul celor care îi pășeșc cărările. Așa apar creaturile ciudate, pe care le poți recunoaște din legendele vechi sau din istoria civilizațiilor europene. Aceste creaturi poartă numele de mitago, iar una dintre ele – Guiwenneth – e o frumusețe de femeie de care, inevitabil, Steven se va îndrăgosti. Însă povestea nu e așa simplă. Fratele său transformă pădurea pe măsură ce dispare cu lunile în ea, iar Guiwenneth nu e o simplă femeie. Creaturi ciudate vor să distrugă casa familiei Huxley, timp în care Steven află că tatăl său fusese unul dintre primii exploratori ai pădurii. Iar noile legende ale pădurii povestesc despre confruntarea teribilă dintre doi frați.

Sper că v-am făcut curioși! Mitago e primul roman dintr-o serie de șapte romane și a primit în 1985 premiul World Fantasy for Best Novel.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram