Misterul Henri Pick

Andrei Pârva
Andrei Pârva 11 Iunie, 2019
1193

Editura Nemira a publicat în colecția Babel cel mai recent roman al scriitorului francez David Foenkinos, intitulat „Misterul Henri Pick”, o anchetă literară plină de suspans și cu accente comice.

V-ați întrebat vreodată ce s-ar putea întâmpla cu toate manuscrisele refuzate? David Foenkinos vorbește în romanul său despre o bibliotecă a scriitorilor refuzați, înființată de un împătimit de cărți din Bretania. 

După moartea sa, un cuplu format dintr-o tânără editorialistă și un scriitor a cărui primă carte se dovedise un fiasco descoperă un manuscris de o valoare incontestabilă semnat de un anume Henri Pick. Cei doi publică manuscrisul găsit care devine, rapid, bestseller, fiind vândute sute de mii de exemplare. Însă marea întrebare era cine a scris acest roman deoarece Henri Pick a fost un patron de restaurant și nu scrisese nimic altceva în viața lui, în afară de meniuri de restaurant, așa că unii erau destul de sceptici în privința faptului că el este adevăratul autor al acestei cărți. Printre cei sceptici se numără și un fost ziarist, pe nume Jean-Michel Rouche, care avea odinioară o influență importantă asupra mediului literar, mulți scriitori temându-se de criticile sale. Între timp acesta a trecut în anonimat, însă în momentul de față își propune să afle cine este adevăratul autor al cărții. Dacă va reuși el ori altcineva să afle cine este adevăratul autor al cărții veți decoperi, bineînțeles, citind romanul. Cartea vă va ghida în culisele vieții literare pariziene, într-o călătorie din Paris în Bretania, dar și în trecutul Franței. Citind romanul veți avea ocazia să cunoașteți personaje mai mult sau mai puțin simpatice. 

Prin urmare, David Foenkinos ne prezintă în „Misterul lui Henri Pick” pe de-o parte lumea editorială franceză, ce înseamnă să descoperi un roman și să faci marketing pentru a-l vinde bine, iar pe de altă parte o analiză fină a relațiilor umane, prezentând modul cum romanul scris de insipidul Henri Pick le schimbă destinele cuplurilor și oamenilor banali dintr-un orășel.

Misterul Henri Pick
Misterul Henri Pick
David Foenkinos
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram