TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mintea de dincolo
Mintea de dincolo Mintea de dincolo
Dumitru-Constantin Dulcan

Prof. Univ. Dr. Dumitru-Constantin Dulcan este ca formare primară medic neurolog și psihiatru. Dar deschiderile sale înspre cunoaștere au depășit cu mult limitele domeniilor sale de activitate. Astfel, în cercetările și scrierile sale, acesta se încumetă să atace versanții altor ramuri ale cunoașterii cum ar fi știința, filosofia și chiar teologia, ramuri ce aparent se resping una pe cealaltă, dar pe care acesta reușește să le aducă în multe rânduri la un numitor comun.

În lucrarea „Mintea de dincolo”, la care a lucrat câteva decenii, acesta tratează delicata și controversata temă a experiențelor avute de oamenii ce au trecut pragul morții, dar s-au întors în trup spre a da mărturie despre cele văzute „dincolo”. Având la bază o colecție impresionantă de mărturisiri ale celor ce au avut experiența morții clinice, dar și a unor medici psihiatri ce și-au provocat pe cale medicală experiențe de ieșire a conștiinței din trup, profesorul Dulcan încearcă să tragă o serie de concluzii menite să ne facă să vedem cu o mai mare detașare problema morții, dovedindu-ne că dincolo de aceasta ne așteaptă o nouă viață, mai bună și mai frumoasă.

Dat fiind că mărturiile culese de acesta provin de la oameni din medii culturale și sociale diferite, se poate observa că unele se aseamănă între ele, având foarte multe puncte comune, dar altele se diferențiază net de „corpul comun”, fiind îmbogățite cu descrieri ce țin parcă de filmele științifico-fantastice. Pentru cititorul ce și-a propus să-și rezolve odată pentru totdeauna dilemele legate de aceste realități, lucrarea ar putea avea efectul advers de a-l bulversa și mai tare. Dar pentru cel ce a pornit în aventura lecturii și a cunoașterii doar pentru a-și deschide și mai mult spectrul punctelor de vedere, cartea aceasta este poate cea mai potrivită cale pe care o putea apuca. Pentru că, într-adevăr, departe de a oferi soluții finale și adevăruri ultime, lucrarea profesorului Dulcan are însă marele merit de a deschide noi drumuri spre o cunoaștere cât mai diversificată a problemei ce ridică de veacuri păduri de semne de întrebare: ce se întâmplă oare, cu sufletul, după ieșirea acestuia din trupul său muritor.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud Răzvan Petrescu
Multă vreme am considerat că cea mai bună cronică negativă pe care i-o poți face...
500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață Elise De Rijck
Recunosc, nu am avut niciodată o listă cu lucrurile pe care să vreau să le realizez...
Desene 2008 – 2011 Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011 (catalog expoziţie) Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011 (catalog expoziţie) Sorin Ilfoveanu
Sorin Ilfoveanu este în momentul de față unul dintre cei mai importanți artiști...
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegat a fost unul dintre cei mai acerbi critici ai decăderii omului postmodern,...
Athanor. Caietele Fundației „Gellu Naum” Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013) Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013)
Gellu Naum nu a fost doar un poet de geniu. Nu a fost doar părintele suprarealismului...