TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mici poeme în proză
Mici poeme în proză Mici poeme în proză
Charles Baudelaire

Poemele în proză ale lui Baudelaire sunt mai degrabă ode ale omului. Sau, dacă vreți, un tratat de antropologie în care accentul nu pică pe latura științifică, ci pe atmosfera creată. Poetul florilor răului ne face cunoștință în aceste bijuterii literare cu o samă de oameni: artiștii ce preferă luxul spiritului în detrimentul celor materiale, oamenii sărmani ce devin aproape animalieri în goana lor după acapararea minimului necesar, oamenii mândri a căror unică plăcere este voluptatea de a se știi cunoscuți și apreciați de toată lumea.

Nu lipsește nici mitului faustic, omul dispus să își vândă sufletul diavolului pentru un moment de extaz sau pentru o viață de huzur. De altfel, la această tipologie Baudelaire a lucrat cel mai mult, și pentru ca omul acesta să pară cât mai real, s-a dat pe sine drept exemplu.

Ediția de față este poate cea mai apropiată de original, dacă nu prin traducerea fidelă, cel puțin prin atmosfera tradusă impecabil. Și aceasta deoarece peste amprenta lui Baudelaire s-a suprapus amprenta lui Octavian Soviany, acest Baudelaire al literaturii române.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...