TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mic dicționar enciclopedic al capodoperelor literaturii universale

     Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la pasiunea mea de cititor, mă apucă așa o neliniște existențială, că nu am să reușesc pe parcursul vieții ce mi-a mai rămas să citesc toate cărțile pe care aș vrea să le citesc. Și este o temere întemeiată. Pentru că și dacă te-ai apuca să citești de la vârsta copilăriei, și ai citi cu regularitate toată viața, tot nu ai apuca să parcurgi nici măcar operele marilor clasici. Și aceasta pentru că avem de a face cu o zestre culturală adunată în mii de ani, pe care nu o poți parcurge într-o singură viață. Și totuși, parcă aș vrea să știu măcar câte puțin din toate. Și sunt sigur că în asentimentul meu mai sunt și alți cititori de cursă lungă.
     Însă volumul realizat de Smaranda Cosmin vine în ajutorul nostru, al tuturor. Întrucât ne oferă o serie de rezumate și analize literare succinte pentru o parte considerabilă din literatura universală. Firește, nu poți să spui că ai citit operele lui Homer sau Shakespeare doar pentru că ai trecut prin rezumatul lor. Dar cel puțin ai o idee de bază despre subiectul cărților precum și despre „soarta” lor. Operele puse în discuție sunt ordonate alfabetică, după numele cărții, nu al autorului, ceea ce poate fi ușor derutant, dat fiind că de obicei studiul literaturii se face pe criteriul cronologiei și/sau al autorilor/curentelor literare. Totuși, în această formă, cititorul se poate considera provocat să refacă puzzle-ul unei istorii universale a literaturii. Puteți încerca! Iar dacă nu reușiți, cel puțin vă îmbogățiți considerabil cultura generală.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...