logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Memoriile lui Joseph Anton
Joseph Anton: Memorii Joseph Anton: Memorii
Salman Rushdie

Lumea în care trăim nu este, evident, una a libertății, a păcii sau a dreptății. E o realitate pe care o experimentăm zilnic, cu linia gurii arcuită pe jumătate în jos, iar cu cealaltă parte zâmbind timid pentru că ne închipuim, într-un mod naiv și aproape înduioșător, că marile tragedii ne vor ocoli. Când Rushdie termina de scris Versetele satanice, avea, poate, același surâs vag și temeri privind cel mult editarea cărții. Apoi a venit fatwa.

Citind Joseph Anton afli cum se petrece un astfel de lucru, cum se petrece el propriu-zis, cum ajungi să înțelegi și să accepți această posibilitate, că ai devenit țintă și că, inevitabil, îi tragi și pe ceilalți după tine. Și cum mai poți funcționa după aceea.

Este o carte scrisă echitabil care îți arată, în același timp, traiectul scriitorului, traiectul țintei politice și, de cealaltă parte, avem înaintea ochilor traiectul omului care s-a căsătorit, a divorțat, a avut copii și și-a purtat discuțiile conjugale în dormitoare străine, cu oameni înarmați în camera de alături. Îl poți privi în toate ipostazele sale și acest lucru e foarte important, pentru că ți se dă posibilitatea de a măsura cu propria ta umanitate o astfel de experiență.  

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Soţii şi concubine Soţii şi concubine Soţii şi concubine Su Tong
Femeile din lumea pe care o dezvăluie Su Tong în cele câteva povestiri care...
Un fel de basm Un fel de basm Un fel de basm Graham Joyce
Asemenea lui Vlad Zver, şi eu am rămas puţin contrariată de acest roman. Autorul...
Căzând în gol Căzând în gol Căzând în gol Joe Simpson
Fiecare experienţă pe munte este diferită, fie că vorbim de membrii aceleiaşi...
Aventura gărgăriţei Suzette Aventura gărgăriței Suzette Aventura gărgăriței Suzette Quentin Gréban
Nu este uşor să fii mic. În primul rând că eşti greu de observat şi te...
Pisica pierdută Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Caroline Paul
Wendy locuieşte împreună cu prietena ei Caroline într-un cartier de case...