Masa de sărbătoare

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 17 Februarie, 2021
1982

Poeta basarabeană Irina Nechit s-a născut în anul 1962, în Antonești, județul Cahul, Republica Moldova. A publicat volumele de poezie: Șarpele mă recunoaște (1992), Cartea rece (1996), Un viitor obosit (1999), Gheara (2003), Un fel de liniște (2006) și Copilul din mașina galbenă (2010); Un om de succes și alte pierderi – antologie (2018). În vara anului 2020 i-a apărut la Editura Cartea Românească un nou volum de poezie, Masa de sărbătoare.


Volumul este structurat pe trei cicluri poetice: Adorm ușor, Ceea ce nu ți-am spus și Fragmente cu nuferi. În cel dintâi, laitmotivul poemelor este reprezentat de binomul realizat între nostalgia instaurată după trecerea la cele veșnice a părinților și speranța într-o apropiată re-unire a Basarabiei cu patria mamă. Cel de-al doilea ciclu poetic comportă față de cel dintâi trăsăturile unei oglinzi ușor distorsionate, în sensul că imaginea părinților persistă și în acesta însă spre deosebire de poemele din prima parte, care sunt încărcate de metafore melancolizante, învăluitoare în mister, acestea sunt scrise mai degrabă în tușele groase ale realismului, ilustrându-i pe părinți în ramele răscoapte de vreme ale vieții lor de zi cu zi, chiar dacă este cât se poate de evident că totul trece și aici prin filtrul memoriei sau al visului. În cea de-a treia secțiune sunt adunate poeme oarecum răslețe, în sensul că nu sunt grupate de o anumită tematică. Imaginea părinților nu mai revine, decât foarte vag, accentul căzând mai degrabă pe viața poetei din prezent, pe episoade marcante din viața sa de adult și uneori pe amintiri din copilărie, stârnite însă tot de evenimente din prezent.

Masa de sărbătoare se remarcă prin trei caracteristici majore, ce se împletesc natural între ele, dând naștere unei unități stilistice, estetice și de conținut, astfel pilonii de rezistență ai volumului sau cele trei fire roșii sunt: metaforele deosebit de puternice, discursul poetic fluent și perfect articulat, fără elipse sau alte artificii estetice ce ar fi fost inutile în context și dramatismul personajelor și al situațiilor evocate. Toate acestea demonstrează că Irina Nechit este una dintre cele mai puternice voci lirice ale poeziei române și totodată una dintre cele mai rafinate creatoare de conținut poetic, broderiile sale stilistice fiind deosebit de grăitoare și de percutante.

Masa de sărbătoare
Masa de sărbătoare
Irina Nechit
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram