TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Marțianul
Marțianul Marțianul
Andy Weir

Debutul lui Andy Weir e excelent. Am tot citit recenzii negative, multă lume fiind supărată că se discută atât de mult despre un roman în care tema centrală e cultivarea cartofilor pe Marte. Că am ajuns de la războaie intergalactice la agricultură banală în spațiu, de unde și o scădere calitativă a viziunii sefeului de astăzi.

Nimic mai fals. Marțianul nu e despre cultivarea cartofilor, ci mai degrabă despre supraviețuire. Și nu e un roman care să fie situat în timp încât să permită omenirii flote spațiale, colonizări și conflicte pe măsura unor exemple pe care, cu siguranță, fiecare dintre noi le are. Marțianul  ține de viitorul apropiat al omenirii și de șansele de a trimite un echipaj uman spre Marte. Tratarea subiectului se face cât mai științific cu putință și cât mai credibil, însă e în cele din urmă doar un roman SF.

Mark Watney rămâne izolat pe planetă, uitat de echipajul care îl crede mort. Având hrană puțină, dar și echipamente care produc aer, energie, apă etc. puse în situația de a fi folosite într-un mediu neprielnic pentru o perioadă neașteptat de lungă, fiecare zi e o continuă luptă pentru supraviețuire. Romanul e scris sub forma unui jurnal (video), jurnal care construiește un personaj incredibil de atractiv pentru cititor: un personaj inteligent, inventiv, autoironic și deseori cinic, cu simțul umorului și cu o încredere în propriile capacități cum rar ai putea întâlni.

Evident, trimiterea clasică e cea către Robinson Crusoe. Însă un Robinson Crusoe care e nevoit să se adapteze la o insulă mult mai ucigătoare decât cea din romanul deja clasic, o insulă care în fiecare moment pare pornită să inventeze o metodă de a diminua speranțele de viață. Așa că Marțianul devine o recomandare de lectură obligatorie și sunt convins că romanul lui Andy Weir va deveni un clasic al genului. Prea multe pagini bune în acest debut pentru a nu fi confirmat de trecerea timpului!

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre...
Zece decembrie Zece Decembrie Zece Decembrie George Saunders
Devenit unul dintre autorii vedetă ai publicului american în ultimul deceniu,...
Disparitia lui Adele Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Graeme Macrae Burnet
Inspectorul Gorski are o viață plină de probleme. O crimă nerezolvată acum mai bine...
Cronica unui negustor de sânge Cronica unui negustor de sânge Cronica unui negustor de sânge Yu Hua
Viața lui Xu Sanguan nu e una ușoară. Nimănui nu îi este ușor în China...
Fiica ascunsă Fiica ascunsă Fiica ascunsă Elena Ferrante
Fiica ascunsă e al doilea roman al Elenei Ferrante pe care îl citesc în...