Marele declin. Cum decad instituțiile și mor economiile

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 08 Octombrie, 2014
2534

După ce a oferit câteva explicații plauzibile pentru avansul luat în ultimii 500 de ani de către țările vestice aflate într-o competiție directă și deseori sângeroasă cu marile imperii din zona arabă sau asiatică a lumii (vezi volumul Civilizația. Vestul și Restul), Niall Ferguson revine cu un volum de mici dimensiuni în care analizează criza economică din 2009 care a măturat Occidentul și procesul din ce în ce mai puternic de stagnare prin care trec economiile marilor țări vestice – cele care până nu de mult deveniseră modelul ideal de urmat pentru orice țară ce-și dorea succesul în plan extern și liniștea propriilor locuitori, în plan intern.

Criza din 2009 părea să afecteze întreaga lume, însă mai degrabă a discreditat un model occidental despre cum trebuie organizată o economie performantă. Diferențele salariale între Vest și Orient nu mai sunt atât de mari, state precum China, India sau Japonia, fiecare urmând un alt model, au devenit competitori de temut în economia mondială. Niall Ferguson punctează câteva direcții care ar trebui analizate îndeaproape pentru a explica de ce economii de stat, puternic naționalizate și cu mici măsuri liberale – precum cea chineză, au recuperat decalajul istoric și par să preia ștafeta de la mai vechile economii de succes, precum cea britanică sau americană.

Creșterea îndatoririi publice, astfel spus îndatorarea generațiilor viitoare pentru bunăstarea celor prezente, birocratizarea excesivă a sistemului economic, dublată de reglementări disfuncționale, dar, mai ales, importanța excesivă a avocaților și grupurilor de lobby într-o lume economică occidentală au creat premisele crizei sus-amintite. Dacă adăugăm o continuă externalizare a muncii brute către piețe mai ieftine și o scădere continuă a investițiilor în educație și cercetare, conturăm un portret apropiat de realitatea occidentală a zilelor noastre.

Un volum de analiză pertinent, deși destul de rezumativ. Însă suficient pentru a deschide câteva direcții de dezbatere necesare unei analize reale a situației actuale în economia globală.

Marele Declin. Cum decad instituțiile și mor economiile
Marele Declin. Cum decad instituțiile și mor economiile
Niall Ferguson
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram