TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Marea despărțire
Marea despărţire Marea despărţire
Clive Staples Lewis

C.S. Lewis, cunoscut îndeosebi pentru seria de cărți pentru copii „Cronicile din Narnia”, a fost o personalitate de-a dreptul enciclopedică, remarcându-se în vaste domenii, ca beletristica, eseistica, critica literară, medievalistica și, nu în ultimul rând, teologia. În acest ultim domeniu, el s-a dovedit a fi un spirit extrem de lucid, fiind apreciat drept unul dintre cei mai străluciți teologi occidentali ai secolului XX. 

„Marea despărțire” este o operă în proză, de inspirație dantescă, în care autorul își imaginează sub forma unei puternice alegorii epice cum va avea loc trecerea oamenilor de pe pământ în paradis. Poate cel mai important aspect al acestei alegorii este acela că ne dovedește o dată în plus faptul că noi oamenii vedem lucrurile total diferit față de Dumnezeu. Și că luăm în viață decizii pe care le considerăm foarte bune și chiar bine plăcute lui Dumnezeu, dar care, dincolo, se dovedesc a fi fost complet neinspirate și în totală contradicție cu voința divină. 

Astfel, întreaga poveste se transformă într-un puternic semnal de alarmă, ce ne face să ne gândim de mai multe ori înainte de a lua decizii pentru viața noastră și mai ales pentru a celor din jur, să încercăm să întrevedem și consecințele pe care acestea le pot avea pe termen lung și abia apoi să luăm o hotărâre. Și mai ales, să ne gândim că până și binele făcut celuilalt împotriva voinței lui, se transformă într-un rău greu sau chiar imposibil de reparat.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață Elise De Rijck
Recunosc, nu am avut niciodată o listă cu lucrurile pe care să vreau să le realizez...
Desene 2008 – 2011 Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011 (catalog expoziţie) Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011 (catalog expoziţie) Sorin Ilfoveanu
Sorin Ilfoveanu este în momentul de față unul dintre cei mai importanți artiști...
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegat a fost unul dintre cei mai acerbi critici ai decăderii omului postmodern,...
Athanor. Caietele Fundației „Gellu Naum” Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013) Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013)
Gellu Naum nu a fost doar un poet de geniu. Nu a fost doar părintele suprarealismului...
Omul din Nazaret Omul din Nazaret Omul din Nazaret Anthony Burgess
Personalitea lui Iisus Hristos este fără doar și poate cunoscută pe toate meridianele...