Marea despărțire

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 13 Iunie, 2018
1982

C.S. Lewis, cunoscut îndeosebi pentru seria de cărți pentru copii „Cronicile din Narnia”, a fost o personalitate de-a dreptul enciclopedică, remarcându-se în vaste domenii, ca beletristica, eseistica, critica literară, medievalistica și, nu în ultimul rând, teologia. În acest ultim domeniu, el s-a dovedit a fi un spirit extrem de lucid, fiind apreciat drept unul dintre cei mai străluciți teologi occidentali ai secolului XX. 

„Marea despărțire” este o operă în proză, de inspirație dantescă, în care autorul își imaginează sub forma unei puternice alegorii epice cum va avea loc trecerea oamenilor de pe pământ în paradis. Poate cel mai important aspect al acestei alegorii este acela că ne dovedește o dată în plus faptul că noi oamenii vedem lucrurile total diferit față de Dumnezeu. Și că luăm în viață decizii pe care le considerăm foarte bune și chiar bine plăcute lui Dumnezeu, dar care, dincolo, se dovedesc a fi fost complet neinspirate și în totală contradicție cu voința divină. 

Astfel, întreaga poveste se transformă într-un puternic semnal de alarmă, ce ne face să ne gândim de mai multe ori înainte de a lua decizii pentru viața noastră și mai ales pentru a celor din jur, să încercăm să întrevedem și consecințele pe care acestea le pot avea pe termen lung și abia apoi să luăm o hotărâre. Și mai ales, să ne gândim că până și binele făcut celuilalt împotriva voinței lui, se transformă într-un rău greu sau chiar imposibil de reparat.

Marea despărţire
Marea despărţire
Clive Staples Lewis
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram