TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mama mea, Moscova
Mama mea, Moscova Mama mea, Moscova
Hamid Ismailov

Literatura rusă continuă să ne ofere povești extraordinare și noua apariție de la Editura Trei nu este o excepție. Mama mea, Moscova este un roman puternic ce ne prezintă ultima decadă a comunismului sovietic și începuturile așa-zisei democrații rusești din perspectiva unui copil de culoare (mamă siberiană și tată atlet african venit în 1980 la Jocurile Olimpice din Moscova), Mbobo (poreclit și Pușkin datorită sorgintei neaoșe a marelui poet).

Toate aventurile povestite de protagonist sunt ca o odă închinată marii capitale comuniste dar și spiritului rusesc din fiecare locuitor al ei. Puterea și rezonanța acestui centru urban este desemnată și de faptul că mama personajului principal îi poată numele, lucru ce ar putea reprezenta ecourile Moscovei în fiecare rus care vine și încearcă să-și găsească locul aici. Peripețiile lui Mbobo sunt clasificate în funcție de stațiile de metrou, trenul subteran fiind scheletul, coloana vertebrală care leagă întreg orașul.

Vizitând cercuri literare, grădina zoologică, cafenele și baruri, gări, spitale, monumente sovietice, apartamentele în care a stat efemer etc., micul Pușkin, însoțit de mama sa și/sau de amanții ei (numiți unchi; interludiile cu poveștile unchiului Gleb sunt mici bijuterii ale prozei scurte), oferă strălucire fiecărui spațiu al orașului. Fain romanul lui Ismailov și mai fain faptul că uzbekul reușește să surprindă Moscova în cele mai mici detalii.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Femeia din Orient Express Femeia din Orient Express Femeia din Orient Express Lindsay Jayne Ashford
Dacă am fost obişnuiţi până acum sa vedem numele Agathei Christie pe copertele...
Faza cu fotbalul Faza cu fotbalul Faza cu fotbalul Simon Critchley
Dat fiind faptul că sunt și eu microbist și, când am ocazia, ies și eu să dau...
Șapte ani buni Șapte ani buni Șapte ani buni Ioana Miruna Voiculescu
Se pare că avem în față un scriitor extraordinar de proză scurtă, așa spun...
Batman, vol. I. Conclavul bufniţelor Batman. Conclavul bufnițelor (vol.1) Batman. Conclavul bufnițelor (vol.1) Scott Snyder
Autorii acestui roman grafic au reuşit să-l readucă în prim plan pe omul-liliac,...
Samurai Samurai. Război și onoare în Japonia medievală Samurai. Război și onoare în Japonia medievală Pamela S. Turner
Cartea de faţă este o adevărată comoară cu informaţii despre Japonia medievală....