Maestrul şi Margareta

Andrei Pârva
Andrei Pârva 15 Mai, 2019
1193

„Maestrul și Margareta” este cel mai cunoscut roman al clasicului rus Mihail Bulgakov, fiind un roman complex ce îmbină fantasticul cu realismul brutal al începutului comunismului.

Acțiunea romanului se desfășoară pe mai multe planuri și are loc în Moscova anilor 1930 în săptămâna Patimilor, când orașul este întors cu susul în jos de apariția unor personaje miste- rioase și deloc pașnice, fiind o satiră cu valoare perenă la adresa regimului comunist. Răsturnarea ordinii firești a lucrurilor începe într-un parc central, unde Mihail Alexandrovici Berlioz, redactor-șef al unei reviste literare și președintele asociației Massolit (un fel de Uniunea Scriitorilor), împreună cu poetul Ivan Nikolaevici Ponîrev, poreclit Bezdomnîi, discută despre Iisus și diavol, negând existența acestora. Cei doi sunt tulburați de apariția unui personaj misterios, pe nume Woland, care se dovedește a fi însuși diavolul. Acesta intervine în discuția celor doi, contestându-le părerile și începe să le povestească o istorie ciudată despre Iisus, denumit în roman Yeshua Ha-Nozri, și Pilat din Pont. Așadar, din Moscova anilor 1930 ne trezim în Ierusalimul lui Pilat din Pont și Iisus Hristos, în dimineața dinaintea răstignirii lui Iisus pe Golgota, cele două planuri alternând pe tot parcursul romanului. Legătură dintre cele două planuri o veți descoperi în cea de-a doua parte a cărții.

 

Apariția lui Woland împreună cu suita sa formată din Behemot, un motan uriaș vorbitor, Koroviev, Azazello și Hella, provoacă mult haos, tulburând ordinea firească a lucrurilor. Însă adevăratul motiv pentru care Woland poposește în Moscova este cel de a-și găsi o regină pentru balul pe care îl va organiza. Acesta o găsește pe Margareta, o femeie ce joacă rolul iubitei devotate, gata să se sacrifice pentru persoana iubită, dar și rolul femeii lascive care acceptă un pact cu diavolul, asemenea lui Faust al lui Goethe. Margareta prezidează balul organizat de Woland, jucând rolul reginei Margot și deoarece reușește să ducă la bun sfârșit balul, Woland îi îndeplinește o dorință. Margareta îi cere lui Woland să-l elibereze pe Maestru, iubitul său.

Așadar, Mihail Bulgakov creează un roman în care satirizează lăcomia, vanitatea, corupția, firea umană care este gata să renunțe la valorile umane pentru bani sau pentru o locuință mai bună și atacă ateismul instaurat în Rusia stalinistă, iar diavolul este văzut ca un justițiar ce pedepsește aceste vicii și nu ca un dușman al umanității. În opinia mea, romanul Maestrul și Margareta este o carte must-read.

Maestrul şi Margareta
Maestrul şi Margareta
Mihail Bulgakov
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram