Lincoln între vieți

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 29 Decembrie, 2018
2541

Roman experimental, „Lincoln între vieți” își surprinde repede cititorii prin forma sa și prin modul în care sunt îmbinate dialogurile. Acțiunea cărții se petrece într-o singură noapte, într-un cimitir unde a fost depus sicriul lui Willie, fiul președintelui Abraham Lincoln, mort în urma unei răceli. Informații despre acest eveniment aflăm din diverse mărturii, jurnale, articole de presă sau cărți de istorie. Micile citate extrase par a fi reale, deși e clar că unele sunt creații ale autorului. Lincoln nu se poate despărți de fiul său și-l vizitează de câteva ori în acea noapte, martori fiind un portar și o tânără bolnavă care locuia aproape de cimitir.

Dincolo de spațiul fizic al cimitirului, cu criptele, mormintele și aleile sale, se află un spațiu invizibil ochiului obișnuit, un spațiu intermediar, numit de autor bardo, după terminologia tibetană, un soi de spațiu în care morții încă zăbovesc până își încheie socotelile cu cei vii. Nu e neapărat un spațiu de penitență, asemeni Purgatoriului catolic, ci mai degrabă un spațiu al celor blocați încă de dorințe neîmplinite. Au lăsat în urmă familii, treburi neterminate, iubiri puternice sau planuri de răzbunare neduse până la capăt. Mulțimea celor care locuiesc în acest spațiu, ce se suprapune într-o oarecare măsură cu spațiul fizic al cimitirului, e mare. Cititorul va întâlni o serie de personaje, fiecare dintre ele cu poveștile sale, mai mult sau mai puțin tragice. Cei prinși în bardo nu știu că sunt morți, cred că sunt într-un spațiu similar sanatoriilor, locuind în bolnăvelnice, acele sicrie care în mintea lor îi adăpostesc pentru a se recupera. hans vollman, roger bevins iii sau reverendul everly thomas sunt 3 dintre personajele principale, locuitori ai acestui bardo, care îl vor ajuta pe Willie să se revadă cu tatăl său. Revederea nu e de bun augur pentru că aduce cu sine un mare secret dezvăluit tuturor: bolnăvelnicul nu e decât un sicriu și ei nu se vor mai întoarce vreodată în lumea celor vii.

Excelent construit, cu voci extrem de diferite și bine redate, romanul lui Saunders sfidează cititorul și îl pune la muncă pentru a descâlci în acest amalgam de voci și fragmente istorice povestea unui tată îndurerat de moartea fiului său. E un roman scris special pentru cei care se iau la trântă cu limitele literaturii, iar efortul se lasă pe deplin răsplătit.

Lincoln între vieţi
Lincoln între vieţi
George Saunders
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram