Lenin Dada

Vlad Zver
Vlad Zver 06 Iunie, 2017
813

    Ador oamenii inteligenţi care, deşi nu cred în teorii ale conspiraţiei, se apucă şi pun la cale câte una. Dominique Noguez reuşeşte cumva să construiască o teorie care, deşi poate să pară conspiraţionistă, ajunge să fie una dintre acele teorii deosebite şi unice care pot să stea în picioare prin simplul fapt că sunt suficient de absurde încât să pară veridice.
    Da, îndrăznesc să spun după ce am citit cartea de două ori şi după ce am trecut în revistă lucrurile pe care mi le aduc rapid aminte despre Lenin: sigur Lenin a fost dada! Iar revoluţia bolşevică şi teroarea roşie au fost happening-urile puse la cale de cel mai mare artist dada care a existat vreodată! Stalin? Gluma finală, poanta culminantă lăsată moştenire omenirii de către marele dadaist, Lenin!
    Ubu rege sau Lenin secretar general? Amândouă, întrucât cele două personaje se completează reciproc, deşi unul îl copiază pe celălalt, totuşi Lenin îi dă o savoare după care orice personaj ficţional tânjeşte: acela de a deveni realitate.
    O carte cu un umor dement, năucitor, o născocire năstruşnică deloc greu de crezut dată fiind cercetarea riguroasă pe care este construită figura dadaistului suprem, Lenin.
      “Lenin i-a cerut lui Dzerjinski lista cu cei închişi la Lubianka. După câteva zile, Dzerjinski a găsit lista pe masa lui Lenin: erau trei nume subliniate cu roşu. Cum s-a întors la Lubianka, Dzerjinski s-a grăbit să-i execute. La următoarea vizită pe care Dzerjinski a făcut-o la Kremlin, Lenin l-a întrebat pe şeful CEKA dacă el a luat lista respectivă. Acesta a răspuns: «Da, tovarăşe Lenin: au fost executaţi toţi trei». Lenin s-a uitat la el râzând în hohote. Văzând mirarea de pe chipul lui Dzerjinski, i-a explicat că subliniase cele trei nume pentru că, în copilărie, cunoscuse nişte persoane care se numeau la fel şi voia să afle dacă nu cumva erau cunoscuţii săi de odinioară”

Lenin Dada
Lenin Dada
Dominique Noguez
Vezi cartea
Iubiri intense și secrete: 3 cărți pentru o călătorie emoțională unică
Cartepedia 17 Martie, 2024
Bine ai venit pe Cartepedia.ro, locul unde fiecare pagină te așteaptă să dezvălui povești captivante...
Decriptează Misterul: "Mandibula lui Cain", de Edward Powys Mathers
Cartepedia 14 Martie, 2024
Ești pregătit să intri în lumea misterelor literare, unde fiecare pagină este o provocare și fiecare...
„Marina” de Carlos Ruiz Zafon – un mănunchi de vieți bântuite adunate într-o narațiune sublimă (+7 citate din carte)
Ioana Middlebrook 10 Ianuarie, 2024
Nu pot să cred că am ajuns la ultima carte a lui Carlos Ruiz Zafon. De acum încolo nu îmi rămâne dec...
„Afacerea vieții tale” de Fredrik Backman – o lectură scurtă despre cât de trecătoare este viața
Ioana Middlebrook 10 Ianuarie, 2024
Cum să nu vrei să citești o carte ce pe lângă faptul că promite o poveste emoționantă mai este și sc...

Urmărește-ne pe Instagram