TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Lenin Dada
Lenin Dada Lenin Dada
Dominique Noguez

    Ador oamenii inteligenţi care, deşi nu cred în teorii ale conspiraţiei, se apucă şi pun la cale câte una. Dominique Noguez reuşeşte cumva să construiască o teorie care, deşi poate să pară conspiraţionistă, ajunge să fie una dintre acele teorii deosebite şi unice care pot să stea în picioare prin simplul fapt că sunt suficient de absurde încât să pară veridice.
    Da, îndrăznesc să spun după ce am citit cartea de două ori şi după ce am trecut în revistă lucrurile pe care mi le aduc rapid aminte despre Lenin: sigur Lenin a fost dada! Iar revoluţia bolşevică şi teroarea roşie au fost happening-urile puse la cale de cel mai mare artist dada care a existat vreodată! Stalin? Gluma finală, poanta culminantă lăsată moştenire omenirii de către marele dadaist, Lenin!
    Ubu rege sau Lenin secretar general? Amândouă, întrucât cele două personaje se completează reciproc, deşi unul îl copiază pe celălalt, totuşi Lenin îi dă o savoare după care orice personaj ficţional tânjeşte: acela de a deveni realitate.
    O carte cu un umor dement, năucitor, o născocire năstruşnică deloc greu de crezut dată fiind cercetarea riguroasă pe care este construită figura dadaistului suprem, Lenin.
      “Lenin i-a cerut lui Dzerjinski lista cu cei închişi la Lubianka. După câteva zile, Dzerjinski a găsit lista pe masa lui Lenin: erau trei nume subliniate cu roşu. Cum s-a întors la Lubianka, Dzerjinski s-a grăbit să-i execute. La următoarea vizită pe care Dzerjinski a făcut-o la Kremlin, Lenin l-a întrebat pe şeful CEKA dacă el a luat lista respectivă. Acesta a răspuns: «Da, tovarăşe Lenin: au fost executaţi toţi trei». Lenin s-a uitat la el râzând în hohote. Văzând mirarea de pe chipul lui Dzerjinski, i-a explicat că subliniase cele trei nume pentru că, în copilărie, cunoscuse nişte persoane care se numeau la fel şi voia să afle dacă nu cumva erau cunoscuţii săi de odinioară”

Comentarii
Articole similare
Watchmen Watchmen Watchmen Dave Gibbons
Eu am Watchmen în original și este una dintre benzile desenate favorite....
Povești dintr-o pădure 'naltă Povești dintr-o pădure 'naltă Povești dintr-o pădure 'naltă Shaun Micallef
Este o adevărată modă să rescrii poveștile clasice. Unele variante sunt reușite,...
Ura cu care loveşti Ura cu care lovești Ura cu care lovești Angie Thomas
THUG  este prescurtarea de la The Hate U Give, este un joc de cuvinte inventat...
Un proiect sângeros Un proiect sângeros Un proiect sângeros Graeme Macrae Burnet
Tânărul de șaptesprezece ani, Roderick Macrae, este autorul unei triple crime...
O viață măruntă O viață măruntă O viață măruntă Hanya Yanagihara
Patru prieteni, Jude, Willem, JB și Malcolm, patru tineri cu ambiții mari, uniți de...