Lenin Dada

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 23 Noiembrie, 2017
1982

Fondată la Zurich, în Elveția – țara simbol a neutralității, Mișcarea DADA a fost în egală măsură unul dintre cele mai controversate curente ale avangardei culturale europene, și cel mai neobișnuit protest împotriva războiului. Așadar, a fost în egală măsură o mișcare literară dar și politică. Până unde a mers totuși implicarea în politică a dadaiștilor? Aici intervine însuși DADA și amestecă toate cuvintele din întrebare și le reașază astfel încât noi să le citim astfel: Nu cumva DADA a fost de la bun început mai degrabă o mișcare politică, camuflată într-una literară? Cel puțin Dominique Noguez așa a citit întrebarea și nu s-a lăsat până nu a reușit să strângă dovezile necesare pentru a avea dreptul să exclame: DA! DA! Așa este! Însuși Lenin a rostit întâi și-ntâi DA!DA! și a dublat Revoluția Rusă cu Revoluția Europeană a Culturii.

Bazat pe o documentație ce a împărtășit soarta cuvintelor aruncate în borcan (din celebrul manifest DADA), în sensul că pentru adunarea lor și punerea în ordine, autorul a săpat adânc prin multe arhive și corespondențe greu accesibile, studiul lui Dominique Noguez propune o teorie șoc cu privire la originea dadaismului: Lenin este adevăratul fondator al DADAismului. Deși greu de crezut inițial, probele aduse la dosar nu sunt ușor de clasat ca nefondate. Deci nu ar fi exclus ca teoria să fie cât se poate de pertinentă.

Un eseu-puzzle cu ușoare accente de thriller, studiul Lenin Dada este un fascinant periplu prin Zurich-ul anului 1916, prin Cabaret Voltaire, prin leagănul avangardei, având mereu deasupra, la braț, la pas, în minte, spiritul ubicuu al lui DADA. 

Lenin Dada
Lenin Dada
Dominique Noguez
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram