Leii din Kandahar

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 28 Mai, 2018
2541

Leii din Kandahar documentează una dintre cele mai dificile, spectaculoase și importante operațiuni din Războiul dus de NATO și trupele americane pe frontul afgan: operațiunea Medusa. O operațiune de amploare, dusă de către trupe nato și forțe speciale (celebrele berete verzi) prin care se urmărea distrugerea nucleului de talibani din zona Kandahar. O operațiune mai dificilă și mai periculoasă decât se așteptau strategii militari, dat fiind faptul că în acestă zonă existau peste 2000 de trupe talibane și peste 20 de lideri militari talibani, unii dintre ei dați în urmărire de ani buni de zile.

Jurnalistul Kevin Maurer reia povestea lui Rusty Bradley, ofițer în trupele speciale, care alături de echipa sa primește misiunea de a captura și ocupa baza din Sperwan Ghar, un soi de deal fortificat din care se poate controla întreaga regiune. Dealul trebuie ocupat, păstrat și talibanii din jur trebuie eliminați. Ușor de zis, dacă urmărești un blockbuster american. Realitatea însă e mai dură și se lasă cu victime la tot pasul. Războiul e dificil, talibanii au armament, cunosc teritoriul foarte bine și beneficiază de instruirea unor militari externi din Cecenia și/sau Pakistan. Suntem în anul 2006 și Operațiunea Medusa e cea mai mare operațiune militară desfășurată în Afganistan. De reușita ei atârnă viitorul războiului și stabilitatea provinciei, așa că mizele și calculele strategice sunt extrem, extrem de importante.

Volumul, deseori scris la persoana întâi, te acomodează cu oamenii și cu operațiunile militare, reface contextul conflictului și te familiarizează cu armamentul și modul de lucru al beretelor verzi. Apoi, după ce poți înțelege mișcările de pe hartă, autorii te aruncă direct în mijlocul misiunii. Scriitura e puternic vizuală, expresivă și te ține până la final asemeni unui bun roman de război cu puncte culminante și pauze de respirație. Se citește repede și te pune pe gânduri, fie că ești pro sau contra intervenției americane în Afganistan.

Leii din Kandahar. O poveste de război despre forţele speciale
Leii din Kandahar. O poveste de război despre forţele speciale
Kevin Maurer, Rusty Bradley
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram