Legămintele

Alexandra Bondoc
Alexandra Bondoc 17 Septembrie, 2020
1174

Romanul Legămintele semant de scriitoarea franceză Delphine de Vigan a apărut în anul 2018 și a fost tradus în limba română în 2019, la editura Polirom, de către Alexandra Cozmolici. Un prim punct de interes al acestui volum îl reprezintă perspectiva narativă prin prisma căreia este construit. Recurgând la o tehnică împrumutată din arta cinematografică, autoarea alege să ne prezinte acțiunea romanului din perspectivele celor patru protagoniști: Théo, Mathis, Cécile și Hélène. Fiecare dintre aceștia își are capitole dedicate în întregime, capitole în care narațiunea este relatată din perspectiva proprie, personajele fiind urmărite de cititori ca printr-o cameră de filmări.

 

Fragmentele care sunt dedicate lui Théo și lui Mathis, colegi de gimnaziu pre-adolescenți, sunt narate la persoana a III-a, de o voce omniscientă, în vreme ce capitolele dedicate lui Cécile (mama lui Mathis) și lui Hélène (profesoara de științe naturale a celor doi băieți) sunt scrise la persoana I. Atât alternarea personajelor urmărite, cât și trecerile de la o narațiune subiectivă la una obiectivă contribuie la geneza unei lecturi pe cât de alerte, pe atât de dinamice.

 

Referitor la subiectul și la temele principale ale textului, am remarcat o coerență și o forță narativă la care nu m-aș fi așteptat, ținând cont de faptul că avem de-a face cu un roman cu un caracter polifonic atât de pronunțat. Tropul anunțat încă din titlul cărții, ideea de legământ, de loialitatate, de fidelitate, pare să se manifeste în toate relațiile inter-umane din acest volum, creând un soi de cadru care va predetermina deciziile luate de cei patru protagoniști de-a lungul întregii narațiuni.

 

Legămintele reprezintă, pentru mine, un roman care dorește să aducă la lumină invizibilul, acele condiții, promisiuni și legi nerostite, dar implicite, pe care legătura cu celălalt le impune. Transgresarea acestor legăminte este scoasă din discuție, personajele fiind capabile de sacrificiul personal în detrimentul violării acestor tăceri. De asemenea, consider că textul poate fi citit și ca o încercare de salvare a unei copilării ratate, prin salvarea celuilalt, ca o încercare de alinare a copilului căruia inocența i-a fost furată prematur.

Legămintele
Legămintele
Delphine de Vigan
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram