Leagănul pisicii

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 27 Ianuarie, 2017
2545

Îngrozitor de satiric și nebunesc în ideea sa, Leagănul pisicii e un roman care te surprinde până la ultimele pagini. Aștepți să vezi o intenție a autorului, o frază care să lumineze „înscenarea” de care avem parte de la început până la sfârșit, însă autorul refuză să ne predea această cheie de lectură. Dar să vă explic.
Romanul e realist, deși distopic. Un scriitor decide să scrie o carte despre unul din creatorii bombei atomice – personaj fictiv pe nume Felix Hoenikker. Cum calea cea mai sigură e să apeleze la memoria copiilor cercetătorului, scriitorul nostru pornește la drum pentru a se întâlni cu fiecare dintre ei. De aici romanul o ia razna! Devine ironic, parodic, inteligent și cinic, nemilos cu multe dintre ideile noastre despre lumea în care trăim.
Unul dintre fiii cercetătorului are o funcție importantă într-un stat-insulă, un San Lorenzo fictiv, în care toată lumea crede într-o nouă religie, ce are la bază învățăturile lui Bokonon, religie majoritară în San Lorenzo, dar în același timp interzisă. Oricine e prins că citește poeme din cărțile lui Bokonon este condamnat la moarte. Absurdul situației devine omniprezent în acest stat fictiv. Însă memoriile despre Felix Hoenikker, ambițiile politice și militare ale fiilor săi, lumea americană a lui Vonnegut fac din acest volum o lectură-deliciu. Să vă mai spun că există și o substanță secretă, căutată de guvernele marilor state, numită Gheața-9? Să vă mai spun că această gheață transformă totul, într-o clipă, în obiecte înghețate bocnă? Inclusiv ființele vii, mobila, practic orice e atins de acest produs al minții celebrului și răposatului Felix Hoenikker.
Amestecați biografia unui cercetăror excentric, viața unor moștenitori, unul pitic, altul miliar într-un stat dicatorial, mai puneți câteva poeme din această ciudată religie inventată special pentru oamenii care nu cred în nimic, puneți Gheața-9 și rezultatul e un cocktail apocaliptic cum nu se putea mai nimerit. Mult umor și multă nebunie: vă garantez.

Leagănul pisicii
Leagănul pisicii
Kurt Vonnegut
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram