La început a fost dialogul. Grupul de Acțiune Banat și prietenii

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 05 Ianuarie, 2021
1982

Între anii 1972 și 1975 a existat la Timișoara un grup de poeți româno-germani (șvabi) de limbă germană, intitulat Grupul de Acțiune Banat, care își propunea la vremea aceea să facă politică prin intermediul poeziei și uneori a prozei. Deși erau cu toții marxiști declarați și militanți, reacționau, prin intermediul literaturii, prin texte subversive, camuflate uneori prin intermediul esteticilor avangardiste și suprarealiste, la tot ce nu mai era nici marxist, nici socialist, în acțiunile conducătorilor comuniști de la București, la abuzurile de putere și în general la impostura crasă ce se înscăunase, aparent pe viață, la cârma destinului României. Astfel, s-au trezit urmăriți și vânați de Securitate, arestați și maltratați prin beciurile acesteia, cu toate că își dovedeau de fiecare dată convingerile marxiste. Câțiva dintre ei au îndurat chiar luni de închisoare, iar alții, nemaiputând suporta presiunile și nedreptățile, s-au sinucis.


Grupul de Acțiune Banat era alcătuit din: Albert Bohn, Rolf Bossert, Werner Kremm, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, William Totok, Richard Wagner și Ernest Wicher. La categoria prieteni, semnează Helmuth Frauendorfer, Klaus Hensel, Roland Kirsch și laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller, cea care, deși încă nu începuse să scrie literatură la data desființării grupului, a declarat inclusiv în cadrul banchetului de la Stockholm, că datorează începutul carierei sale literare, exclusiv Grupului de Acțiune Banat. 


Volumul de față mai cuprinde, pe lângă creațiile literare ale celor mai sus menționați, și o serie de interviuri, dialoguri și alte texte inedite, ce întregesc pagina de istorie literară și politică românească pe care a scris-o acest grup de tineri româno-germani.   

La început a fost dialogul. Grupul de Acţiune Banat şi prietenii
La început a fost dialogul. Grupul de Acţiune Banat şi prietenii
Corina Bernic, Ernest Wichner
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram