TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jurnalul de la Guantánamo
Jurnalul de la Guantanamo Jurnalul de la Guantanamo
Ould Slah Mohamedou

Fără îndoială, Jurnalul de la Guantánamo e una dintre traducerile esențiale ale acestui an. Cu toții știm mai mult sau mai puțin despre lupta contra terorismului dusă de Statele Unite, despre eforturile disperate, emoționale și deseori instinctive de a găsi vinovații pentru celebrele atentate. Terorismul e perfid, lovește nemilos și necinstit în cei mai puțin vinovați și cei care nu se pot apăra. Răpirile, bombele capcană, deturnările de avioane, sinuciderile sunt arme foarte puternice cu ecou imens în presă. Însă sunt în marea lor majoritate arme îndreptate împotriva civililor. Armata SUA și serviciile secrete occidentale luptă de ani de zile contra Al-Qaeda, ISIS și contra altor grupări teroriste cu toate armele și mijloacele disponibile. Deseori însă aceste mijloace nu diferă foarte mult de cele folosite de tabăra adversă și, deși avem proverbul scopul scuză mijloacele, tot ar trebui să existe o diferență etică, morală, spuneți-i cum vreți, între noi și teroriști.
Guantánamo este una dintre cele mai celebre închisori americane dedicate luptei contra terorismului – închisoare amplasată departe de ochii presei și civililor, închisoare în care drepturile omului și ale prizonierilor de război sunt simple glume printre anchetatori. Cazul lui Mohamedou Ould Slahi e deja celebru în presa din întreaga lume. Arestat în 2001, Slahi e interogat de autoritățile din țara sa, apoi trimis ilegal în Iordania unde va fi anchetat pentru 8 luni de zile. Urmează transferul la Guantánamo, anchetele lungi, interogatoriile obositoare, tortura fizică și psihică și ani lungi de detenție. Slahi a fost membru în anii 90 al Al-Qaeda, însă a renunțat la a mai face parte din organizație. Însă câteva coincidențe nefericite par să-l indice ca fiind unul dintre „creierele” operațiunilor contra SUA. Deși nu există dovezi contra sa și din mărtuiile sale nici nu ar avea cum să fie, anchetatorii îl consideră prea inteligent pentru a fi nevinovat.
Suntem în 2016 și în ciuda anchetelor și interogatoriilor de ani de zile, nimeni nu poate demonstra vinovăția lui Mohamedou Ould Slahi. Însă autoritățile refuză în continuare eliberarea unui deținut căruia nu i se poate imputa nimic și care a fost răpit din țara sa în urmă cu aproape 15 ani. O dovadă clară, cruntă și dură a războiului cenușiu contra terorismului.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Cel care cheamă câinii Cel care cheamă câinii Cel care cheamă câinii Lucian Dan Teodorovici
Mixaj de ego-proză și fragmente de jurnal, Cel care cheamă câinii este un volum...
Viaţă după viaţă Viață după viață Viață după viață Kate Atkinson
Pentru Ursula și familia ei din Poiana vulpii începutul de secol XX aduce doar...
Alex Alex Alex Pierre Lemaitre
După Irène, primul roman cutremurător din Seria Verhoeven, mi-era greu să cred...
Galveston Galveston Galveston Nic Pizzolatto
Nic Pizzolatto a devenit celebru datorită serialului True Detective, unul dintre cele...
Galapagos Galapagos Galapagos Kurt Vonnegut
Galapagos este un roman despre apocalipsă, cu o tematică SF, însă când...