Ivan cel fără de seamăn

Gabriela Macsim
Gabriela Macsim 04 Iunie, 2015
98

Asemeni oricărei ființe captive, Ivan se adâncește pe zi ce trece într-o stare de tristețe și resemnare. Încearcă să nu se gândească la trecut, sau la viitor, meditând la prezent și la lucrurile pe care le vede în jurul lui. Ivan se întreabă mereu cum se face că oamenii, niște ființe atât de complexe, dau dovadă de atâta răutate și lipsă de înțelepciune.

Prietenii lui Ivan sunt un elefant pe nume Stella, Bob, un câine descurcăreț, ce trăiește pe străzi, și Julia, fiica îngijitorului din mall-ul în care locuiește Ivan. Pe Ivan și Julia îi leagă pasiunea pentru desen și o prietenie sinceră.

Ivan și-a descoperit dragostea față de artă de la o vârstă fragedă, încă dinainte să fie furat, de către oameni, din sânul familiei lui. Acum, singurul lucru pe care-l face cu plăcere este să deseneze, de obicei având ca muză câte o banană. Traiul în cușcă îl întristează cumplit, dar nu-și arată niciodată nemulțumirea. Lucrurile se schimbă, însă, atunci când proprietarului acestui loc sinistru cumpără un pui de elefant, pentru a-și salva afacerea. Stella și Ivan se atașează imediat de Ruby, puiul de elefant care le mai îndulcește viața, iar curând, misiunea lui Ivan devine să-i ofere lui Ruby o viață mai bună, în libertate. Ivan va da dovadă de curaj și loialitate în încercarea sa de-a-și folosi talentul pentru a-i salva viața micului elefant.

Această carte este una dintre cărțile mele preferate și o recomand atât iubitorilor de animale, cât și celorlalți oameni, care poate nu stau mai mult de câteva secunde pentru a se gândi la soarta animalelor precum acestea. Citind aceste rânduri, scrise ca fiind gândurile unei gorile captive de 9,855 de zile, rămânem înmărmuriți conștientizând cruzimea și ignoranța de care dăm dovadă, noi oamenii, furând libertatea unor ființe nu chiar atât de diferite de noi. Cred că lectura acestei cărți le poate insufla și copiilor mai mult respect și dragoste față de animalele de toate felurile și mărimile.

Ivan cel fără de seamăn - PB
Ivan cel fără de seamăn - PB
Katherine Applegate
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram