Istoria lacunelor. Despre manuscrisele pierdute

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 31 Ianuarie, 2018
1982

Dragă cititorule, tu cel care ți-ai rupe din banii de pâine pentru încă o carte bună, imaginează-ți cum ar fi să fii pus în situația de a asista neputincios la arderea unei biblioteci, și încă una mare, de nivel academic? Da, știu, ai prefera să nu-ți imaginezi. Pentru că știi de pe-acum că n-ai ști ce să faci într-o așa situație. Că cel puțin o parte din tine ar muri odată cu acele cărți arse pe rugul ignoranței sau al hazardului. 

Autorului acestei cărți i-a fost dat să trăiască acest eveniment. Mai exact, într-una dintre acele nopți de groază din București, din decembrie 1989, a asistat neputincios la incendiul ce a devorat Biblioteca Centrală Universitară, de care îl despărțeau rafalele de gloanțe criminale. Nu a putut face nimic. Și, firește, o parte din sine a ars odată cu acele cărți. Ce avea să pună el în locul acelei părți din sine, arse? O și mai mare dragoste pentru cărți, precum și o obsesie vizavi de marile cărți ale umanității ce s-au pierdut înainte de a ajunge la noi. Astfel a luat naștere această carte. Acest eseu despre cărțile lipsă din „biblioteca lumii”. 

Istoria lacunelor nu este însă doar o indexare a marilor opere dispărute ale culturii universale, ci și un veritabil exercițiu de reconstrucție, pe bază de imaginație și speculație a destinului cultural al umanității. Și aceasta pentru că miza acestei cărți este mai degrabă răspunsul la întrebarea chinuitoare: cum ar fi arătat astăzi lumea dacă acele cărți ar fi dăinuit?

 Bogdan Suceavă și-a expus în aceste pagini câteva teorii foarte interesante ce ar putea servi drept răspuns la aceste întrebări. Dar ancheta rămâne deschisă fiecărui cititor în parte...

Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute
Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute
Bogdan Suceavă
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram