TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute

Un titlu mai mult decât incitant pentru noul volum semnat de prozatorul Bogdan Suceavă. Un volum de eseuri-memorii pornind de la destinul tragic al unor manuscrise, fie celebre, fie cu relevanță personală. Bogdan Suceavă discută ipotetic despre pierderile culturii umane după dispariția sau distrugerea atâtor cărți care ar fi putut poate schimba în bine cultura occidentală.

Zeci de exemple, pornind de la distrugerea bibliotecii din Alexandria sau incendierea bibliotecii municipale din București în timpul revoluției, până la confiscarea de dictaturi a unor manuscrise sau pierderea lor din neatenție și ghinion. Bogdan Suceavă scrie despre cărți distruse sau pierdute de-a lungul timpului și despre care doar știm din alte surse foarte puțin, sau poate doar bănuim. Jucăuș, autorul intră în acest rol de detectiv atemporal și încearcă uneori câteva exerciții ipotetice. Ce-ar fi fost dacă? Cum ar fi arătat, oare pe cine ar fi influențat? Și tot așa. Un joc cu istoria lui dacă ce stârnește imaginația și te pune pe gânduri.

Cert e că după ce ai citit acest volum realizezi că numărul cărților pierdute este imens. Căutarea lor, biografia acelor titluri antice celebre despre care doar bănuim că au influențat esențial cultura europeană e un joc periculos, ipotetic, însă un joc intelectual care necesită bibliografii imense și o cultură generală cât mai bogată. Citiți cartea acesta și ca pe o invitație la lectură, fie ea și pe urmele mansucriselor pierdute.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
Lumea Marianei Enriquez e o lume de coșmar. O lume în care violența, macabrul,...
Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Kazuo Ishiguro
Când știi că prozatorul nostru e născut în Japonia, dar de mic copil a...
Cei opt munți Cei opt munți Cei opt munți Paolo Cognetti
Unul dintre cele mai bune romane citite în acest an, Cei opt munți al italianului...
Războiul mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Marin Mălaicu-Hondrari
Ricardo Rivas Ponti este președintele unuia dintre cele mai controversate state aflate...
Însemnări din timpul ocupației germane Însemnări din timpul ocupației germane (1916 - 1918) Însemnări din timpul ocupației germane (1916 - 1918) Pia Alimăneștianu
Însemnările Piei Alimăneștianu din timpul ocupației germane oferă o...